onsdag 18 januari 2017

Shadow girl

Länk till adlibris och bokus
Fjortonåriga Clare har sedan hon var sju år gammal flyttat från det ena fosterhemmet till det andra. Vid det här laget har hon lärt sig att det inte är lönt att knyta an för mycket vare sig till någon familj eller till några vänner eftersom hon vet att hon ändå aldrig stannar på ett ställe. I skolan blir Clare retad och mobbad och hon håller sig hellre för sig själv än försöker skaffa några kompisar. De flesta dagar är med andra ord riktiga skitdagar men en synnerligen hemsk skitdag när Clare blivit avslängd från skolbussen och tvingas gå hem stöter hon på Maddy. Maddy är också fjorton, föräldralös och bor på barnhem, hon klär sig annorlunda och är överhuvudtaget ganska märklig i sitt sätt att vara. Men det finns något hos Maddy som gör att Clare får förtroende för henne och tjejerna börjar träffas efter skolan.

Med Maddy känner Clare att hon för en gångs skull kan vara sig själv och hon vågar till och med berätta saker om sin mamma och sin pappa. Eftersom Maddy har samma bakgrund som Clare så kan de förstå varandra. Maddy tycks dock ha det värre än Clare. Det finns några killar på hemmet där hon bor som trakasserar henne, till och med slår henne, vilket gör Clare bekymrad för sin nya vän. Och när Maddy en dag inte längre dyker upp blir Clare orolig på riktigt och bestämmer sig för att söka upp Maddy. Men hemmet som Clare sagt att hon bor på tycks inte existera och Maddy är nu spårlöst försvunnen.

Shadow girl av Sally Nicholls är en lättläst berättelse om ensamhet och utanförskap med en övernaturlig twist. Första kapitlet är som en liten teaser och som fångar upp läsaren direkt och som indirekt förklarar hur allt ligger till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar