torsdag 26 januari 2017

Emil 11

Länk till adlibris och bokus
Thomas Halling har skrivit den lättlästa serien om Emil 11 för Nypon förlag där vi får lära känna elvaårige Emil som går i klass 5C. De hittills sex delarna består av korta berättelser med moraliska dilemman eller som handlar om jobbiga känslor som de som går på mellanstadiet kan känna igen sig i.

Länk till adlibris och bokus
Förbjudet går till exempel Emil och Måns till kiosken på rasten och köper godis när det är äcklig mat i skolan - trots att de inte får. Och ännu värre blir det när Emil inte ser någon annan utväg än att sno pengar för att kunna bjuda Måns tillbaka. Hemlig hamster handlar om längtan efter ett husdjur och i Skolfotot handlar det om att vara kär och våga erkänna utan att det blir pinsamt, vilket det så klart ändå blir. Tre av böckerna, Bara bråk, Pappas nya och Varannan vecka handlar om Emils föräldrars skilsmässa och alla de jobbiga känslor och alla förändringar som man plötsligt ska vänja sig vid.

Halling är duktig på att gestalta de stora känslorna på ett begränsat antal meningar och sidor och böckerna tar upp ämnen som både berör och är av betydelse för den tänkta målgruppen och som kan leda till vidare diskussioner. Jag gillar böckerna om Emil, det behövs bra lättlästa böcker för mellanstadiet som inte är för barnsliga. Det enda jag tycker är synd är att illustrationerna, eller egentligen framför allt omslagen, känns som att de riktar sig mer till lågstadiet än mellanstadiet. För det här med omslaget är ju viktigt för många när de själv ska välja att läsa en viss bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar