torsdag 16 februari 2017

Kryp

Länk till adlibris och bokus
Stackars trettonårige Darkus är förtvivlad! Hans pappa är spårlöst försvunnen från sitt arbete på Naturhistoriska museet. Ingen vet vart han tagit vägen och inga spår finns heller att följa från Insektsrummet där man senast såg honom sitta och arbeta. Men att Darkus pappa skulle ha försvunnit frivilligt är uteslutet! Darkus mamma dog när Darkus var sju-åtta år och sen dess har det bara varit Darkus och pappan. Det finns visserligen en farbror till Darkus, arkeologen och äventyraren Max Cuttle, som ständigt är iväg på resor, men som nu kallas hem för att ta hand om sin brorson. Darkus får alltså flytta in i ett litet kyffe hos sin farbror och tvingas bo granne med de två vidrigaste personer han någonsin träffat, två halvkriminella kusiner vars lägenhet är invaderad av skalbaggar.

En av alla skalbaggar som residerar i kusinernas lägenhet trillar en dag ut ur en av männens byxben och kravlar sig fram till Darkus. Det är en enorm Noshornskalbagge, stor som en hamster, och den klättrar upp på Darkus axel och sätter sig där. Det känns lite konstigt, men det verkar som att skalbaggen förstår Darkus när han pratar med den. Darkus döper skalbaggen till Baxter och Baxter blir Darkus nya kompis.

I nya skolan, som Darkus tvingas börja i, blir han snart kompis med det udda paret Virginia och Bertold. När han berättar för dem om sin pappas försvinnande så lovar hans nya vänner att de ska hjälpa honom att söka efter fadern och det är välbehövlig hjälp. Den enda egentliga ledtråd som finns är skalbaggar. Insektsrummet som Darkus pappa försvann från kryllade av skalbaggar och enligt Max så var Darkus pappa väldigt intresserad av just skalbaggar, något Darkus inte ens visste om, faktiskt så jobbade pappan tidigare med ett projekt med just noshornsskalbaggar. Hur kommer det sig att Baxter, som ju är en noshornsskalbagge, mer eller mindre verkade söka upp Darkus? Och är det en ren tillfällighet att grannarnas lägenhet har drabbats av en skalbaggsinvasion?

M.G. Leonards bok Kryp är ett entomologiskt äventyr där man också får lära sig massvis om entomologi, alltså insektslära. Ordlistan längst bak är väl behjälplig om man vill lära sig vad stridulation, exoskelett eller vad en koleopterolog är för något. Kryp är inte min favoritbok precis, men för den naturvetenskapligt intresserade äventyrsälskaren så kan detta bli en hit! Och det ser dessutom ut som att det kan bli fler delar om Darkus och hans nya vänner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar