måndag 13 februari 2017

Ta mig tillbaka

Länk till adlibris och bokus
Ta mig tillbaka av Jonas Cederquist är en fristående fortsättning på Huset som trollade med tiden. Det har nu gått ett par år, Amanda går i femman och det gamla ödehuset från förra boken, det som Britta en gång bodde i, är numera rivet. Ett nytt hus står nu på tomten och i det flyttar Simon och hans föräldrar in i. De har bott utomlands ett par år, men nu är de tillbaka och Simon börjar i Amandas klass igen.

Det känns lite konstigt att Simon ska bo där Britta brukade bo. Britta, som var kompis med Amandas farmor och som dog i en bilolycka. Britta, som bara Amanda kan se. Fast nu var det ett tag sen hon såg henne. Men så visar det sig att Simon har hittat Brittas gamla dagbok i källaren, för det nya huset är byggt ovanpå det gamla husets grund. Genom dagboken får Amanda veta mer om Britta och hon kan känna igen sig i Brittas tankar och känslor. Snart visar sig Britta också för Amanda. Men vad är det hon vill den här gången?

Förutom alla tankar på Britta och det faktum att hon börjat visa sig igen så är det mycket annat som händer i Amandas liv just nu. Hon och Simon tycks ha en alldeles speciell spänning mellan sig. Hur vet man när man är mer än bara kompisar? Och hur gör man med gamla vänner som plötsligt förändras? Bästisen Emma får Amanda att känna sig osäker, speciellt när hon hänger med den ett år äldre Jossan blir Emma en helt annan person än den Amanda brukade känna. Allt är mycket enklare med Bianca och det kanske är Bianca som är Amandas nya bästis? Amanda saknar Emma, men är de ens vänner längre?

Jag gillar tonen i Ta mig tillbaka, jag tycker Cederquists har ett inkännande språk och känsligheten i språket speglar liksom den sensitiva Amanda. Amanda funderar och tänker mycket kring relationerna med kompisarna och Simon, men också hur hon förändras i sin relation till sina föräldrar, hur irriterad hon kan känna sig på dem, trots att hon egentligen tycker om dem. Mycket av Amandas tankar upptas också kring hur hon själv är som person, vem hon är och vem hon vill vara och Ta mig tillbaka är väldigt mycket en bok om att vara på väg in i puberteten. Att den också har övernaturliga inslag har egentligen mindre betydelse och blir mer som ett bonusinslag för de som gillar den typen av böcker. Det här är en mycket välskriven bok som jag tror framför allt tjejer i elva-tolvårsåldern kan uppskatta och känna igen sig i.

Stort tack till Jonas Cederquist och Blue Publishing för rec.exet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar