onsdag 8 mars 2017

Anton och andra olyckor

Länk till adlibris eller bokus
Det är när Anton står och lagar pyspunkan på sin cykel som han får veta att han själv är resultatet av just en pyspunka. Det är nu hans pappa väljer att berätta att Anton är resultatet av en olycka, en kondompyspunka. Hur finner man mening med sitt liv om det nu ändå inte var meningen att man skulle finnas till?

Anton inser att han måste göra något betydelsefullt för att bli meningen. Som till exempel att se till att pappa träffar en ny kärlek. Antons mamma blev överkörd av 3:ans buss för ett antal år sedan och sedan dess har det bara varit Anton och pappa. Men hur ska man hitta en kvinna till sin far som inte har några andra hobbyer än jobbet som försäljare av stugtoaletter? Efter konsultation med bästa kompisen Ine tycks det bästa alternativet vara att anmäla pappa till en kvällskurs. Och det är så Antons pappa hamnar på kvällskursen i stickning och tovning.

Antons pappa blir dock inte eld och lågor av Antons initiativrikedom och Anton själv inser snart att kursen var ett förhastat beslut när kursledaren Ulla biter sig fast i Antons pappa som en klibbande.

Gör om, gör rätt! Bort med Ulla! Ine lovar att fortsätta hjälpa Anton så länge Anton hjälper Ine med att hjälpa hennes kusins föräldrar att bli mer romantiska. Den nya planen går ut på att sätta in en kontaktannons åt Antons pappa. Men inte ens den här planen är idiotsäker och det är som upplagt för komplikationer och missförstånd.

Anton och andra olyckor av Gudrun Skretting är en varm och humoristisk berättelse som får mig att stundom skratta högt. Men det är inte bara lustigt och ha-ha-kul rakt igenom för här finns också ett djup och det är behjärtansvärt att läsa hur en tolvårig kille tror sig vara anledningen till att hans far är ensam och kanske rent utav deprimerad och därmed försöker hjälpa till. Och så är det kompisen Ine som visserligen var väldigt planerad och därför borde ge mening åt sina föräldrar, men som å andra sidan inte heller är så där superlycklig. Trots detta så är Anton och andra olyckor en riktigt härlig feel good-bok för tweenies och tidiga tonåren, späckad med roligheter och pinsamheter framför allt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar