tisdag 16 maj 2017

Skarven

Länk till adlibris och bokus
Sländön är en liten ö ute i Stockholms skärgård och hit ut kommer Luddes och Johannas familjer varje sommar. Ludde och Johanna lärde känna varandra först för tre år sen, men Ludde är nog det närmsta en bästa kompis Johanna har och den här sommaren har Johanna tänkt att hon ska våga berätta för Ludde om sin hemlighet.

Ludde är en sån som älskar mysterier! Hans största idol är Sherlock Holmes och när han av Johanna får höra om den mystiska mannen som Johanna såg ute på Skarvön, en karg liten ö utanför Sländö där det bara finns döda träd och där bara skarvar bor, blir han eld och lågor. Det här måste undersökas!

Olivia, som är ny på ön, får följa med Johanna och Ludde när de lånar en båt för att åka ut till Skarvön. Ludde är säker på att det rör sig om en smugglare som gömmer smuggelgods, men det visar sig vara bra mycket tråkigare än så. Skarvmannen, som de kallar den mystiske mannen, är biolog och är på ön för att samla in avföringsprover från skarvarna och han blir riktigt irriterad över att bli störd i sitt arbete och framför allt blir han sur för att någon som inte har på ön att göra kommer och stör skarvarna. För att bli av med dem berättar skarvmannen om ett riktigt mysterium som skedde på Sländön för några år sen istället. För fem år sedan föll en kinesisk gäststuderande biolog från en klippa på Sländön och drunknade. Händelsen har hela tiden utretts som en olycka. Men var det verkligen det? Ludde, Johanna och Olivia börjar nysta i fallet och det som först börjar som en lek blir snart till blodigt allvar.

Skarven är en spännande sommardeckare vars mysterium egentligen är underordnad de tre huvudpersonernas egna berättelser. Bland de tre finns hemligheter som vill komma ut och svåra erfarenheter som behöver luftas och bearbetas och det är ganska så stora frågor och problem som Sara Lövestam lyfter. Olivia lever i skuggan av sin döda storasyster som dog i en olycka och som har gjort hennes föräldrar överbeskyddande. Johanna kallas för Johan av alla och hennes egen pappa tycker att hon borde bete sig mer som en kille och mindre som en fjolla. Och så Ludde, vars problem kanske inte är så stora i sammanhanget, men som ändå ser saker och ting lite fyrkantigt och har svårt att alltid förstå andra människor runt omkring sig. De tre huvudpersonerna skildras med stor respekt och deras utveckling och vänskap är det jag kommer att minnas bäst från den här boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar