torsdag 18 maj 2017

Spöknät

Länk till adlibris och bokus
Det är sommarlov, ett rätt så stilla och händelselöst sommarlov. Tino är ensam kvar i villakvarteret sedan bästa kompisen Benji flyttat och Tino försöker istället att muntra upp och ta hand om sin mamma, få vardagen att fungera. Tinos mamma har varit deprimerad ända sedan Tinos pappa lämnade familjen för en ny kvinna. Det är nog ett år sen nu pappa lämnade dem, men mamma verkar på nåt vis än mer nere än någonsin. Det är knappt att hon orkar upp ur sängen ens och Tino försöker låta henne vara, låta henne vila.

Men en dag när Tino ska gå för att väcka sin mamma så är hon spårlöst försvunnen. Bara så där. Ingen lapp, inget meddelande. Tino ringer så klart polisen, men de kan inte göra så mycket, har inte heller några spår att gå på.

Samtidigt med att Tinos mamma försvinner dyker en blek, mörkhårig tjej upp i kvarteret. Hon beter sig minst sagt annorlunda, pratar gammalmodigt och klär sig på samma vis. Hon presenterar sig som Akki och Tino är övertygad om att hon är nån sorts lajvare som inte riktigt kan gå ur sin roll. Till en början tror Tino att det är Akki som har flyttat in i huset där Benji bodde, men när han knackar på nästa dag så är det någon helt annan som har flyttat in där. Men Akki fortsätter att dyka upp när Tino minst anar det. Det är något obehagligt och väldigt annorlunda med henne och Tino vet inte riktigt vad han ska tro när hon berättar att hon vet var hans mamma tagit vägen. Akki erbjuder sig att hjälpa Tino, men går det att lita på Akkis hjälp?

Petrus Dahlins sommarrysare, Spöknät, från förra året är en riktig otäck och originell skräckis. Historien börjar snällt och beskedligt för att mot slutet bli allt otäckare. Mina tankar under läsningen gick till både Ajvide Lindqvists och några av Neil Gaimans läskigare böcker. Och det är ett från mig bra betyg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar