måndag 12 juni 2017

Tusen tips till en fegis

Länk till adlibris och bokus
Rolf bor i ett magnifikt hus i centrala Paris med sin förmögna familj. Huset är så stort så att alla i familjen har eget badrum det hänger kristallkronor i i stort sett alla rum och om söndagarna kommer tjocka släkten på tjusiga släktluncher där betjänter och hushållerskor passar upp. Dessa middagar är urtråkiga om man är barn och väldigt jobbiga om man dessutom alltid råkar tappa skeden i soppan så att det skvätter på faster Beatrice, eller liknande saker, vilket tyvärr händer Rolf rätt så ofta.

Rolf har annars allt en rik pojke kan tänkas önska sig. Allt som går att köpa för pengar alltså, för det är bara det att det som Rolf önskar sig allra mest inte går att köpa. Och det Rolf vill ha allra mest det är mod. Rolf önskar att han inte var en sån fegis, och han önskar framför allt att han vågade prata med Ofelia som jobbar i kvartersbutiken där han bor. Men varje gång han försöker så skakar hans ben okontrollerat och alla ord försvinner. Gång på gång står han där som en tyst fånig mus.

Rolf önskar att han kunde bli lika modig som den han är i sina dagdrömmar, den modige Errolf som släcker bränder och räddar damer i nöd. Han läser böcker om hur man ska göra för att bli modig och Rolf vet att om man vill bli modig måste man våga göra saker trots att man är rädd. Men hur ska det gå till? Kommer han att våga prata med Ofelia?

Eva Susso har skrivit Tusen tips till en fegis som är första boken om Rika Rolf. Det är en väldigt charmig berättelse med lite kärlek och en hel del humor. Överklassmiljöerna känns förvisso väldigt gammalmodiga, men förstärker samtidigt bilden av pojken som har allt, men ändå inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar