torsdag 6 juli 2017

Stora små lögner

Som pocket hos adlibris eller bokus
Liane Moriarty fick sitt författargenombrott med Öppnas i händelse av min död som också blev en försäljningssuccé. Den boken har nu jag inte läst. Däremot har jag njutit i fulla drag av Moriartys andra succé: Stora små lögner.

Handlingen utspelar sig i det lilla samhället Pirriwee utanför Sydney och kretsar kring tre kvinnor som alla har gemensamt att deras barn går i samma förskoleklass.

Celeste och Madeline är nära vänner sedan tidigare och lever ett utåt sett idylliskt småstadsliv med familjelycka. Den yngre och ensamstående Jane däremot är nyinflyttad och tas under Madelines vingar efter att Jane på introduktionsdagen till förskolan assisterat Madeline när hon vrickat foten. Janes son, Ziggy, blir olyckligtvis anklagad för mobbing och därmed inte inbjuden till födelsedagskalaset som resten av förskoleklassen blivit inbjudna till. För Madeline är det självklart att stå upp för sina vänner och hon bestämmer raskt att hennes dotter inte ska gå på kalaset om inte alla i klassen blir bjudna. Celeste hakar på och låter inte heller sina tvillingsöner gå och därmed är konflikten ett faktum. Skolans föräldrar delas i två läger, de som håller på Jane och den större gruppen som håller på det mobbade barnets föräldrar, de som vill få Ziggy avstängd från skolan. Konflikten blir alltmer infekterad, snart är hela Pirriwee delad i två läger, och konflikten når till slut sin kulmen på skolans årliga frågesportskväll för föräldrarna.

Enbart detta är en smarrig historia, men bokens titel, Stora små lögner, då? Både Jane, Madeline och Celeste döljer saker för sin omvärld, saker som är svåra att prata om, sådant de skäms för och sådant som kan verka fördömande i andras ögon.

Stora små lögner är lättsmält och medryckande, det är ett smart drag av Moriarty att varva kapitlen med skvaller och vittnesmål från den förödande händelsen under frågesportskvällen. Nyfikenheten kring exakt vad som inträffar denna kväll växer med varje kapitel. Trots att det nu är en lättsmält roman så får Moriarty in djupare och tyngre teman som kvinnomisshandel, övergrepp och det svåra i att hantera mobbing. Och nu ser jag fram emot att frossa i serien som bygger på romanen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar