lördag 26 augusti 2017

Glad och lycklig? Knappast

Länk till adlibris och bokus
Glad och lycklig? Knappast är första boken om trettonåriga Linn, och nä, Linn är verkligen vare sig glad eller lycklig. Hennes föräldrar är skilda, Linns pappa har en ny familj och Linn har fått en halvsyster, Milla, som Linn verkligen älskar och som hon gärna sitter barnvakt åt. Därför har Linn också så svårt att säga nej när hennes pappa frågar om hon kan, trots att hon ofta faktiskt inte hinner. Att börja högstadiet innebär mer prov och mer att plugga. Och samtidigt så behöver Linn hjälpa till hemma. Linns mamma är sjukskriven och orkar inte med att göra enkla saker som att gå och handla, och Linn vill ju hjälpa sin mamma som varit rätt nere ända sedan skilsmässan för tänk om mamma börjar dricka igen. Men samtidigt vill Linn också kunna göra sådant som hon själv har lust med. Som att spela bandy med Aisha till exempel.

I skolan får hon en massa skit från Oskar när hon kommer för sent, har glömt kläderna till idrotten eller när hon missar proven. Oskar är en idiot, men Linn kan inte hjälpa att hon ändå tar åt sig.

Thomas Halling skriver lättläst men väldigt engagerande om hur det kan bli när man är hårt pressad, med krav från många håll och mycket att leva upp till. Det här är en berättelse som många unga idag säkert kan relatera till med krav och förväntningar som ska levas upp till. Som tur är ordnar det mesta upp sig mot slutet, men det kommer ju fortsättningar, nästa del, Kär och galen? Sällan, kommer redan om ett par veckor, så kanske varar inte lyckan så länge?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar