onsdag 20 september 2017

Inatt jag drömde

Länk till adlibris och bokus
En natt på sommarkollot kan inte Malik sova. Herregud vad Elias snarkar! Alla andra har hunnit somna och nu är det bara Malik som ligger vaken. Eftersom han ändå inte kan somna så reser han sig och går upp. Det är då han upptäcker de där ljusstrimmorna ovanför de sovandes huvuden. Det är som en liten öppning med ljus innanför. Malik blir nyfiken och går fram till glipan ovanför Elias huvud, tar tag i öppningen och särar på den med sina händer, och där förstår han att de här gliporna han kan se är ingångar till de andras drömvärldar. Kliver han in i glipan så hamnar han i någon annans dröm.

Självklart tycker Malik att det är superspännande. Men han fattar också att han inte kan berätta något om vad han upptäckt. Men han bestämmer sig ändå för att visa sin upptäckt för Sira, snyggaste tjejen på kollot och som Malik är kär i. Sira tycker också det är jättehäftigt och vill att de ska göra om det. Men att gå in och ut ur folks drömmar är så klart inte helt okomplicerat. Vaknar personen vars dröm man besöker blir man fast i drömvärlden. Ytterligare omständigheter komplicerar till det för Malik. För vem är den där kvinnan med vita handskar och paraply som börjar dyka upp när Malik besöker drömmarna och som sen dessutom följer med honom ut ur drömmarna? Och vad vet statsministern om Maliks förmåga egentligen?

Mårten Melin har skrivit en fantasifull och spännande historia som mitt i alla knasigheter som händer känns totalt trovärdigt och vardagsnära. Jag gillar Inatt jag drömde väldigt mycket. Tack vare de korta okomplicerade meningarna blir boken lättläst och en riktig bladvändare. Och vad glad jag blev när det dessutom visade sig att man fick göra ett återbesök på Skogsbingelskolan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar