torsdag 21 september 2017

Idag är allt

Länk till adlibris och bokus
Idag är allt av Nicola Yoon utspelar sig under en enda dag. En dag som kommer att bli både omstörtande och avgörande för två unga människor i New York. Sjuttonåriga Natasha har sen hon var tolv år levt i New York med sin familj som illegal invandrare, men nu har domen kommit. Familjen ska utvisas till Jamaica. Ikväll. Natasha, som känner sig mer amerikansk än jamaicansk, tänker in i det sista försöka se till så att familjen ska få stanna och har därför bokat möte med en advokat som säger sig kunna hjälpa henne.

Daniel tar den här morgonen på sig kostym och slips för att se anständig ut på intervjun han ska på som förhoppningsvis kommer att hjälpa honom att komma in på Yale där han ska plugga till läkare. Det är en enorm möjlighet som ligger framför Daniel, men det är bara det att Yale snarare är Daniels föräldrars dröm än hans egen. Själv vill han helst jobba med att skriva poesi i framtiden, men kraven från hans hårt arbetande föräldrar som invandrat från Sydkorea går inte att bara strunta i.

Av en tillfällighet korsas Natashas och Daniels vägar, han räddar henne från att bli överkörd vid ett övergångsställe och hon känner att hon står i tacksamhetsskuld till honom och bjuder på en fika. Daniel är redan här övertygad om att det är ödet som fört dem samman och att han träffat sitt livs kärlek. Men medan Daniel är en obotlig romantiker så är Natasha cynikern som inte tror på något annat än det som går att bevisa vetenskapligt. Att dessutom gå och bli kär sista dagen hon har kvar i USA står inte på hennes att-göra-lista. Men Daniel är envis, faktiskt ganska charmig och otroligt sexig och Natasha går motvilligt med på att tillbringa dagen med honom i väntan på deras respektive viktiga möten.

Idag är allt är en romantisk historia som uppmuntrar till filosofiska funderingar. Allt som sker i boken präglas av tillfälligheter, slumpen, kanske ödet? Det är ett vad-hade-hänt-om-inte-tänk hela berättelsen igenom. Det är en rad incidenter som leder till att två personer ska träffas och det är inte bara Daniel och Natasha som är inblandade eller påverkar vad som kommer att ske. Orsak och samband styrs av flera individer vars historier vi också får korta glimtar av emellanåt. Och precis som med Ingenting och allting är slutet inte alls så förutsägbart som man skulle kunna vänta sig av en bok av denna genre, vilket jag verkligen gillar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar