fredag 15 september 2017

Sally Jones

Länk till adlibris och bokus
Jakob Wegelius båda böcker om gorillan Sally Jones är berättelser som står sig var och en för sig men som tillsammans blir ett riktigt härligt läsäventyr. Böckerna är utgivna med ett par års mellanrum och är väldigt olika i sina utföranden. Den första, Legenden om Sally Jones, skulle nästan kunna tas för en bilderbok, så rikt illustrerad som den är, medan Mördarens apa är en riktig tegelsten till kapitelbok och dessutom riktar sig till en något äldre målgrupp.

Sally är gorillan som fångas i Afrikas djungel och smugglas till Europa som förlovningspresent till den sköna Fatima i Istanbul. Men den sköna Fatima vill inte ha någon apunge och Sally Jones hamnar istället hos en djurälskande och juvelälskande madam som lär upp Sally i det tjuvaktiga yrket. Äventyr följer därpå, och berättelsen om Sally Jones innehåller såväl hopp och drömmar som svek och besvikelser.

Sally Jones räddas till slut av fartygsmaskinisten Koskela, eller Chiefen, som han rätt och slätt och kallas och tillsammans skaffar de sig fartyget Hudson Queen som de ger sig av på för att se världens alla hav.
Länk till adlibris och bokus

Legenden om Sally Jones slutar alltså rätt så lyckligt och Mördarens apa tar vid i samma anda, men den hoppfulla tonen varar inte länge. Det här är nämligen en mycket mörkare berättelse som startar i Lissabons hamnkvarter. Ett jobb med att hämta en last slutar olyckligt för Chiefen och Sally Jones. Chiefen blir oskyldigt anklagad för mord och dömd till fängelse. Sally tvingas fly och finner tröst och hjälp hos några vänliga människor som också försöker hjälpa henne med att avslöja den riktiga mördaren. Jakten på den skyldige för Sally från Lissabon till Egypten och ända till Indien. Det är många hinder längs med vägen och Sallys liv och öde bestäms av flera inblandade personer och stundom ser det riktigt mörkt ut för Sally. Men trots den mörka tonen så slutar även Mördarens apa lyckligt.

Jakob Wegelius belönades med Augustpriset för båda böckerna först år 2008 sedan även 2014. Välförtjänt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar