måndag 30 oktober 2017

På andra sidan reglerna

Länk till adlibris och bokus
Lukas kommer som ny till klassen på gymnasieskolan i Vintlunda ett par veckor in på vårterminen i ettan. Lukas är lagom entusiastisk över att tvings flytta från Stockholm till nån håla på vischan och han förväntar sig så klart att det kommer att ta tid att komma in i klassen, hitta nån att hänga med, hitta nya vänner. Men allt går mycket enklare än Lukas kunnat hoppas på. Hans nya klasskamrater är riktigt schyssta och han blir snabbt en i gänget som består av de populära killarna och tjejerna. Överhuvudtaget verkar det vara god stämning i klassen, förutom en liten detalj. Det finns en tjej, Olivia, hon klär sig i bylsiga oformliga kläder, håller sig för sig själv och faktum är att ingen ens vill prata med henne än mindre sitta med eller jobba med. Hon är helt utstött och Lukas får höra att han inte ska bry sig, att Olivia får skylla sig själv för att hon är ensam. Det märkliga är bara att när Dante, en av killarna i klassens innegäng, ska ha fest är Olivia välkommen. Och väl på festen är det som om Olivia är en helt annan person.

Lukas dras med av Olivias nya uppenbarelse och därmed dras han in i en konflikt som verkar stå mellan Olivia och i stort sett resten av klassen. Hans nya klasskompisar som välkomnade honom när han kom framstår inte alls som schyssta längre och ju mer Lukas får veta om det som hänt tidigare, desto vidrigare och hemskare tycks hans nya "vänner" vara. Till skillnad från i princip alla andra på Vintlunda gymnasium kan Lukas varken blunda för eller acceptera den hatkampanj som drivs mot Olivia. Han måste göra nåt, men kan en enda person rucka på gamla invanda mönster och gruppkonstellationer?

På andra sidan reglerna av Emma Granholm är efterlängtad läsning och jag sträckläste större delen av boken för som vanligt kan Granholm konsten att engagera, men jag är trots det ändå inte helt begeistrad. Själva ämnet med näthat berör och känns högst trovärdigt, men att ingen, verkligen INGEN på hela skolan reagerat eller gjort något för Olivia innan Lukas kom känns lite väl otroligt, på samma vis som att Olivia, som ju ändå framstår som rätt handlingskraftig, inte polisanmält trakasserierna. Lukas själv känns inte heller helt igenom trovärdig. Han framstår som alldeles för helylle och reko. Det är ju bra att han sätter saker och ting i rörelse, gör så att invanda hierarkier och mönster börjar ruckas på, men han är i mina ögon för bra för att vara sann. Dock är detta ändå en bok jag absolut kan rekommendera och med tanke på #metoo-kampanjen så känns På andra sidan reglerna i allra högsta grad aktuell.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar