tisdag 17 oktober 2017

The perks of being a wallflower

Länk till adlibris och bokus
Charlie är en wallflower, en fluga på väggen, en betraktare. En som alltid står vid sidan om och ser på. Han är en grubblare, en rätt så introvert typ som hellre tänker ett steg längre innan han agerar. Men efter att hans vän nyligen tagit livet av sig bestämmer sig Charlie för att det behövs en förändring. Och när är väl bättre att börja om på nytt om inte första året på high school? Charlie bestämmer sig för att bli en som är med, en som deltar istället.

I high school skaffar sig Charlie nya kompisar, styvsyskonen Sam och Patrick, som går sista året på high school och de guidar honom i hans nya liv med fester, gemenskap, tjejer och första dejter, fylla och cigaretter.

Stephen Chboskys The perks of being a wallflower har nästintill kultstatus och läses flitigt i amerikanska skolor. Det är dock först på senare år då boken filmatiserats som en svensk översättning kommit. Boken är skriven som en brevroman och vi får följa Charlie under hans första år på high school genom de brev han själv skriver till en okänd vän. I breven berättar han allt. Han skriver om skolan, sin engelskalärare som ger honom extrauppgifter och böcker att läsa, han berättar om vad som händer hemma med syskon och han berättar om allt han är med om tillsammans med sina nya vänner. I breven får vi ta del av lyckorus, besvikelser och ångest. Det som är väldigt framträdande är att Charlie tycks vara väldigt känslig till sin natur, dessutom är det lätt att få för sig att han har nån form av autism eftersom han inte alltid verkar kunna läsa av sociala situationer. Men jag tror inte att det är meningen att man ska uppfatta honom som autistisk utan mer som en väldigt försiktig och analyserande person som dessutom hellre sätter andra personer före sig själv. 

Handlingen utspelar sig i början av 1990-talet och för mig som är uppvuxen under denna tid är det dessutom extra kul och nostalgiskt att läsa om blandband, musik och artister som jag växt upp med. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar