fredag 24 november 2017

Luftsprång

Länk till adlibris och bokus
17-åriga Linnea är elitgymnast med siktet inställt på VM. Medan hennes familj är på sommarsemester i Italien så är hon själv iväg på ett läger för elitgymnaster. Men Linnea stukar tidigt foten och det hjälper henne att ta beslutet. Hon har länge grubblat och funderat över sitt val med gymnastiken, över vad hon valt bort och vad hon missar jämfört med andra tonåringar, och helt ärligt har hon inte varit säker den senaste tiden på att VM är hennes mål. Är det egentligen inte hennes föräldrars mål? Hennes tränares? Med sin stukade fot kan Linnea ändå inte träna och hon smiter helt enkelt från lägret.

Tanken är att hon ska ta tåget hem, men hon går vilse och hamnar i ett rivningsområde. När det nu börjar ösregna pallar hon inte försöka hitta rätt väg, foten gör ont, hon är blöt och trött så Linnea bestämmer sig istället för att övernatta i ett av rivningshusen.

En natt blir till flera nätter. För rivningsområdet är perfekt miljö för några parkourutövare som Linnea lär känna nästa dag och hon bestämmer sig för att stanna. Som gymnast har Linnea goda förutsättningar för att snabbt lära sig de knep som behövs för att forcera olika hinder och ta sig fram på ett smidigt vis och hon imponerar på parkourgänget med Isak i spetsen. Isak drömmer om att nå berömmelse genom parkouren och Linnea låter sig imponeras av denna karismatiske kille. Men när hon möter David, en annan kille som också håller till i rivningsområdet lär sig Linnea mer om parkourens sanna filosofi och hon får också lära sig att Isak är någon hon bör vara försiktig med att lita på.

I Annika Widholms Luftsprång får man läsa en hel del om parkour, men Luftsprång handlar egentligen inte så mycket om själva sporten som om Linneas identitetssökande och uppbrott från krav från olika håll med medföljande sträng disciplin. Ett annat tema som också utgör en betydande del av berättelsen är flyktingars situation med rotlöshet och osäker framtid. Luftsprång är medryckande läsning och jag gillar framför allt det öppna slutet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar