fredag 29 december 2017

The Bunker Diary

Länk till adlibris och bokus
Kevin Brooks The Bunker Diary är en otäck psykologisk thriller som handlar om Linus, ungefär femton-sexton år, som efter att ha rymt hemifrån och under en tid levt på gatan blir kidnappad. Av vem, vart han förts eller varför just han blivit kidnappad är en gåta för honom. Stället han förts till väcker lika många frågor. Av allt att döma är Linus fängelse en underjordisk bunker. Där finns ett litet kök, ett badrum och sex rum. Enda utvägen är en hiss som åker ner på morgonen och upp på kvällen. Men att ställa sig i hissen och vänta på att den åker upp är lönlöst. Det funkar inte så. Hissen åker helt enkelt inte upp igen om den har någon passagerare med sig.

Till en början är Linus ensam. Men de fem ytterligare rummen skvallrar om att han kan komma att få sällskap, och mycket riktigt dyker det så småningom upp fler personer, som alla blivit bortförda på liknande vis av en man de inte känner. Linus och hans medfångar vet att de övervakas av kameror och mikrofoner och de försök de gör till uppror eller flykt straffas hårt. Det finns helt enkelt inget sätt att ta sig från bunkern. Linus är dock mån om att skriva ned sina tankar och vad som händer i en anteckningsbok som alla fångar har fått. Han försöker stenhårt hålla koll på dagarna, på tiden och hålla fast vid rutiner och hålla hoppet uppe trots att hans medfångar inte är lika medgörliga.

The Bunker Diary är en obehagligt klaustrofobisk läsupplevelse som också skildrar vad desperata situationer kan få människan att göra. Det här är knappast någon feelgood-läsning och det blir än otäckare och obehagligare mot slutet när allting ställs på sin spets.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar