torsdag 28 december 2017

Fejk

Länk till adlibris och bokus
Artonåriga Jule har haft en tuff uppväxt som härdat henne och gjort henne till en fighter, någon som inte låter sig bli beroende av andra, någon som enkelt kan ikläda sig olika roller när det behövs. När Jule var yngre gick hon i samma klass som Imogen som kommer från en förmögen familj. Jule och Imogen var kompisar men tappade kontakten men när de nu träffas igen återupptas deras vänskap och känns lika självklar då som nu.

Men helt självklar är den kanske ändå inte? Fejk berättas delvis bakifrån, vilket ger läsaren en utmaning när man ska nysta i vad som händer och har hänt, och det är en högst bedräglig berättelse som spelas upp.

E. Lockhart är en spännande författare vars två tidigare böcker, Kanske är det allt du behöver veta och Den ökända historien om Frankie Landau-Banks, erbjuder intressant läsning och snillrika berättelser. På sätt och vis är även Fejk snillrik och intressant, i alla fall om man inte sedan tidigare råkar känna till The Talented Mr Ripley, som är en av Lockharts för mig mest uppenbara influenser till den här berättelsen. Och eftersom jag nu känner till The talented Mr Ripley så blir storyn tyvärr en smula förutsägbart och till och med stundom ospännande. Det är synd när nu Lockhart är en sådan skicklig författare, för hon ror definitivt hem formen och upplägget för romanen med sin i huvudsak bakifrånberättade historia. Så, dessvärre, halvljummet betyg från min sida vad gäller storyn, men eloge till Lockhart för hennes berättarteknik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar