tisdag 27 februari 2018

Hälsningar från havets botten

Länk till adlibris och bokus
När Fille börjar gymnasiet är Hon plötsligt där. Hanna. Hon som gick i Filles klass på låg- och mellanstadiet men som en dag bara var borta, som hade flyttat, lämnat staden bara så där, och som lämnade en tomhet i Filles hjärta. Nu ska de gå i parallellklasserna och kommer att ha en del lektioner tillsammans och för Fille är det givet att försöka komma nära Hanna.

Men det går ärligt talat så där. Det är mestadels trögt och ibland känner Fille det mer eller mindre som om han blir totalignorerad. Men så är det inte. Hanna ser Fille, hon vill se honom, men samtidigt har Hanna det så svårt med det sociala, hon vet liksom inte hur man gör. Men ibland, när det bara är Fille och Hanna, då slår det gnistor om dem och Fille hamnar i sjunde himlen ett tag bara för att ganska kvickt förpassas ner till jorden igen när han åter blir ignorerad av Hanna i skolan. Det är berg och dalbana, hopp och förtvivlan om vartannat.

Vid sidan om allt det nya i gymnasiet och med Hanna så bestämmer sig Fille för att söka upp sin mamma som försvann ur hans liv när han var liten. Det känns liksom dags att ta tag i en biten nu. Men Filles pappa byter alltid ämne när de pratar om Filles mamma och är inte till nån hjälp alls. 

Hälsningar från havets botten är en ganska så vardaglig berättelse om kärlek och identitet sett från en tonårskilles perspektiv. Jag älskar sättet Christina Lindström skriver på, hur språket, humorn och jargongen i dialogerna känns så äkta. Och jag gillar verkligen hur stor plats som ges åt Filles känslor och att kärlekshistorian faktiskt är av den mer trasiga karaktären, och det är kanske just därför den känns än mer innerlig och äkta.

PS. Passa på att köpa Hälsningar från havets botten under bokrean. Finns just nu som inbunden bok för en billig slant både hos adlibris och bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar