tisdag 27 februari 2018

Onsdag kväll strax före sju

I pocket hos adlibris och bokus
Mats Berggren har ett effektivt och medryckande berättargrepp, så även i Onsdag kväll strax före sju som börjar in media res med att läsaren får veta att en ung kille hittas stucken med ett vasst föremål och att hans liv inte går att rädda. Att något oerhört har skett står klart, men för att få veta varför och vem den unge killen är så är det bara att vända blad och börja läsa den del som har rubriken Innan och som spolar tillbaka händelseförloppet till början.

Vi får lära känna sex ungdomar med väldigt olika bakgrund men som alla bor och går i samma niondeklass i förorten Alsta. Det är Daniel och Ville, två småkriminella killar som rånar folk i centrum. Det är Abdi som inte längre vill hänga med Daniel och Ville utan hellre vill satsa på musiken. Det är Rakel och Jamila som ljuger för sina föräldrar och låtsas att skoldagen är längre än vad den är bara för att kunna stanna kvar och plugga eftersom de inte har tid eller möjlighet att göra det hemma. Och så är det Nalin som är kär i Ville, men Ville som är intresserad tillbaka tror att det är kört eftersom Nalin är kurd och han själv "vanlig svenne".

Alla har de sina egna bekymmer och fighter att kämpa och det rör sig om allt från att växa upp med en psykiskt sjuk förälder eller i en familj med strikta traditionella värderingar till att vilja bryta sig loss från ett mönster man fastnat i. Berggren hinner på knappt tvåhundra sidor skildra dessa sex ungdomars liv, deras tankar om framtiden, vänskap, kärlek och lojalitet och han gör det i ett rasande tempo. De spännande, korta kapitlen med ständiga perspektivbyte ger driv i berättelsen som slutligen åter leder fram till den stora frågan i berättelsens inledning; Vem den nedstuckne killen är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar