Länk till adlibris och bokus |
Hampus Nessvold berättar öppenhjärtigt om sin egen uppväxt och sina egna personliga erfarenheter av att identifiera sig med den traditionella mansrollen, hur han under högstadiet själv var en av de stökiga, störiga grabbarna av rädsla för att bli retad, av rädsla för att bli kallad bög, av rädsla för att inte få vara med i sina killkompisars gemenskap där man hela tiden tävlade inbördes om vem som var störst och bäst. Hampus anammade alla stereotypiska könsmönster i tron att det var så en riktig man skulle vara, men när han väl började gymnasiet i en klass med bara tjejer funkade inte längre den coola machomansroll Hampus gjort till sin och följden blev ångest och identitetskris.
Men trots ångest, självömkan över att känna sig utanför i nya klassen och identitetskris kring sin egen manlighet är det på gymnasiet som det vänder för Hampus. Det är nu han vågar börja vara sig själv utan att kliva in i en påhittad roll och faktiskt ibland välja att visa en mjukare sida av sig själv.
Förutom att berätta sin egen historia resonerar Hampus Nessvold kring manlighet i olika kapitel som bland annat handlar om vänskap, kroppsideal, kärlek, våld och sex och jag imponeras över denne blott 21 år gamla unga mans insiktsfullhet. Ta det som en man må vara snabbläst men den har ett fylligt innehåll. Boken riktar sig, som sagt, enligt omslaget till alla som är eller känner en ung man. Men jag skulle vilja påstå att det här är en bok som riktar sig till alla som är en del av vårt samhälle och som medvetet eller omedvetet fortsätter att upprätthålla de stereotypiska könsnormerna.
Längst bak i boken finns statistik och hårda fakta kring manlighet som mycket väl kan användas som utgångspunkt i diskussioner kring normer och könsroller i exempelvis högstadiet.
PS. Boken finns att köp på årets bokrea på adlibris!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar