torsdag 29 mars 2018

Den första vågen

Länk till adlibris och bokus
Charlie och Eddie är på besök hos sin mormor i Hasting. Där hittar de ett gammalt foto på två unga soldater från första världskriget som visar sig vara brödernas gammelmorfar, Charlie, och gammelmorbror, Eddie, som deltog i slaget vid Somme 1916. Den första vågen utspelar sig alltså på två plan, dels i nutid (2016) och dels under första världskriget år 1916 och handlar om två brödrapar med samma namn. Med tanke på att Den första vågen är en lättläst bok så får jag nog säga att det inledningsvis är lite snårigt att hålla reda på vem som är huvudperson och i vilken tid berättelsen utspelar sig, detta trots att varje kapitel är markerat med plats och datum. Är motivationen för att läsa boken inte tillräckligt hög, så kan detta nog upplevas vara ett hinder. Det är dock bara i början som detta kan tänkas ställa till problem.

Större delen av berättelsen utspelar sig 1916 under slaget vid Somme. Charlie och Eddie tillhör Hastingskompaniet som nu ingår i offensiven mot tyskarna vid fronten. Efter att ha tillbringat mer än ett halvår i skyttegravarna och övat på strider är det nu dags för Hastingskompaniet att gå ut i strid på riktigt. Lillebror Eddie som var den som tog värvning först har hittills tycks se allt som ett enda stort äventyr, men nu börjar verkligheten hinna ikapp honom. Storebror Charlie gick också frivilligt med i armén, men framför allt för att han lovat deras mamma att hålla ett öga på Eddie och se till så att han kommer hem helskinnad. Nu när de båda bröderna ska ingå i anfallets första våg är stämningen bland soldaterna tryckt och trots överstens ord om att det kommer att bli en promenadseger inser de flesta av dem att detta mycket väl kan bli deras sista minuter vid liv.

Paul Dowswell skildrar krigets hemskheter på ett levande och trovärdigt vis. Kopplingen till nutid kan, som sagt, vara lite förvillande i början, men utgör en snygg länk mellan förr och nu och hur händelser i historien påverkar vår egen tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar