torsdag 29 mars 2018

Frallan är bäst!

Länk till adlibris och bokus
Frallan är bäst! är en vardagsberättelse med mycket humor och värme. Frallan, det är Francesca. Men det är ingen som någonsin säger Francesca, så det får bli Frallan istället. Frallans familj består av henne själv, mamma och mormor. Mormor bor i och för sig i ett eget hus, vilket Frallan kan tycka är lite onödigt eftersom de faktiskt träffar henne varje dag, men mamma vill inte gå med på att bo tillsammans med mormor. Hon klarar inte av mormors oordning.

Mamma och Frallan är tävlingstokiga och ska nu ha en tävlingsdag. De får välja tre grenar var och mormor ska vara domare. Frallan väljer så klart grenar som hon är riktigt bra på. Det blir balansgång, strafftävling och högsta tornet. Mamma väljer baklängesspring, tysta leken och smaktävling. Men även om Frallan varit taktiskt och valt grenar som hon själv är bra på så är det oerhört jämnt in i det sista och Frallan överrumplas av mammas val av grenar. Hon som trott att mamma skulle välja något tråkigt som att diska på tid (och som Frallan faktiskt övat sig på!).

Sara Ohlsson har tidigare skrivit böcker för ungdomar. Frallan är bäst! är alltså hennes första bok för barn och hon lyckas sätta tonen i berättelsen väldigt träffsäkert. Det är fnissigt och fartfyllt och de korta kapitlen är alldeles lagom för den åtta-nioåring som vill läsa själv, men boken fungerar minst lika bra som högläsning för något yngre barn. Två till delar om Frallan är planerade. De ser jag fram emot!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar