fredag 30 mars 2018

Cinder

Länk till adlibris och bokus
Välkommen till Nya Beijing! Här färdas man i svävare och på gator och torg trängs man med androider som springer ärenden åt sina ägare. Och från månen skuggas tillvaron på jorden av ett hot från lunarernas makthungriga drottning. Marissa Meyer har förlagt sin uppfriskande och fiffiga version av Askungen i en framtid som nog ska vara rätt så avlägsen, men som alls inte känns så långt bort.

Även om tid och rum är helt annorlunda från originalet så är elementen från den klassiska sagan lätta att känna igen. Här finns den elaka styvmamman och två styvsystrar (den ena elak men den andra snäll och älskvärd). Här finns en prins och givetvis stundar en bal på slottet. Och Cinder, vår boks hjältinna, är denna sagas Askunge, men istället för en glassko har hon en mekanisk fot. För Cinder är nämligen en cyborg, delvis människa, delvis maskin, och som sådan räknas hon tyvärr också som en andra klassens medborgare.

Nu syns det inte så tydligt på Cinder att hon är en cyborg, hennes mekaniska delar består trots allt endast av en fot och en hand, vilka hon döljer väl med kängor och handskar, men hennes styvmor som genom sitt förmyndarskap mer eller mindre äger Cinder gör henne ständigt uppmärksam på hur tacksam Cinder bör vara för att hon inte blivit utslängd på gatan. Det är Cinders uppgift att dra in pengar till familjen. Tack och lov är hon en begåvad mekaniker som sällan saknar uppdrag, men när självaste prins Kai söker upp hennes lilla mekanikerstånd på torget för att få hjälp med att laga sin android kan Cinder inte dölja sin förvåning. Dessutom tycks prinsen fatta intresse för Cinder och försöker bjuda in henne till den årliga balen.

Cinder har förvisso inga som helst planer på att gå på balen, men hennes styvsystrar ska och Cinder gläds med Peony, som hon ser som sin lillasyster. Men inte heller Peony får möjlighet att gå på balen. Precis som så många av stadens invånare insjuknar hon nämligen i pesten och Cinders styvmamma anklagar Cinder för att ha smittat henne. Cinder säljs därför kvickt till ett forskningslabb där man testar olika botemedel mot pesten, hittills utan någon som helst framgång, och Cinders dagar är därmed räknade. Men Cinder visar sig bära på nyckeln till ett botemedel och kan istället räddas från en säker död. Men tiden till att få fram ett botemedel är knapp. Cinder hoppas så klart att läkarna ska kunna rädda hennes lillasyster, men kejsaren i Nya Beijing har också insjuknat och hans liv går så klart före.

Cinder är en bok jag länge haft på min att-läsa-lista och med boken nu utläst kan jag lugnt konstatera att den knappast gjorde mig besviken. Det är ren slukarläsning och läsglädje i att känna igen så många detaljer från den riktiga Askungen. Cinder är första delen i The lunar chronicles och vill man läsa vidare i denna sci fi-saga så ska man fortsätta med Scarlet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar