måndag 5 mars 2018

Rött kort, Therese!

Länk till adlibris och bokus
Olika förlags serie Fotbollsstjärnor som handlar om kända svenska kvinnliga fotbollsspelare är en lyckad satsning fotbollsböcker som riktar sig till lågstadiet. Anja Gatu har skrivit Rött kort, Therese! som är inspirerad av Therese Sjögrans barndom och som berättar om hur det plötsligt knyter sig för fotbollsälskande Therese när hon ska spela sin första match.

Therese har alltid gillat fotboll. Hon är säker med bollen och är både teknisk och snabb på plan. Nu ska hennes lag, Harlösa IF, äntligen spela sin första match och det är något Therese verkligen sett fram emot. Men allteftersom matchen närmar sig så växer pirret i magen på Therese och snart har pirret blivit en klump istället. Efter avspark så känns ingenting alls så självklart och säkert längre för Therese. Det är precis som att hon fryser till, glömmer allt vad hon kan om att spela fotboll och hennes kropp lyder inte alls. Therese som borde vara självklar spelare på plan blir utbytt och får sitta på bänken istället.

Therese tränare förstår att det är nerverna som spökar och inför nästa match får Therese börja på bänken för att hoppa in när matchen är igång istället. Det går mycket bättre. Men glädjen över att spela match varar inte länge. Therese mamma som tittar på har en massa åsikter om domarbesluten och till slut tröttnar domaren och ger Therese mamma rött kort! Mer pinsamt kan det inte bli och efter matchen skäller Therese ut mamma efter noter. Men även Therese får rött kort när hon testar en glidtackling som inte blir som hon tänkt sig. Det kan hon absolut inte berätta för mamma nu.

Rött kort, Therrese! är en ganska lättläst fotbollsbok för lågstadiet. Jag tycker det är en kul idé att böckerna i Fotbollsstjärnor är inspirerade av riktiga stjärnors liv och det är ett fräscht inslag att se könsblandade lag i böckerna, även om den biten är ren fiktion.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar