tisdag 28 augusti 2018

Jag ska rädda er alla

Länk till adlibris och bokus
När Éléa fyller sexton står att ta körlektioner högst på önskelistan. Hon drömmer om att när hon fyllt arton och tagit körkort kunna göra sin första långresa med bil, genom Europa ner till Afrika. Vardagen består av skola, kompisar, förälskelser och framtidsdrömmar. Hon vill engagera sig humanitärt och drömmer om att hitta ett sommarjobb inom någon hjälporganisation, kanske få jobb utomlands.

Det är när Éléa slänger ut en förfrågan på Facebook om hjälp att hitta ett sommarjobb som hennes liv tar en vändning. Genom en kompis kompis kommer Éléa i kontakt med Abu Ali eller Désir de Paix, Önskan om fred, som han också kallar sig. Abu Ali är väldigt engagerad i vad som händer i Syrien och säger sig själv vilja åka dit och hjälpa till. Abu Ali vet en massa om vad som sker i inte bara Syrien utan även i Iran, Palestina, Sudan och under de många och långa chattkonversationer de har skickar han länkar och filmer till Éléa som får henne att gråta över hur den civila befolkningen lider, ibland massakreras. Abu Ali berättar hur media mörkar sanningen om vad som egentligen sker, hur västvärlden och judarna förvränger sanningen för att ge islam och muslimerna skulden. Abu Alis engagemang för utsatta muslimer i världen känns så innerligt, så godhjärtat och Éléa älskar att diskutera med Abu Ali. Han uppmuntrar Éléa att bejaka sin religion och hon börjar ifrågasätta varför hennes pappa som kommer från Algeriet och är muslim inte har värnat om att ge sin dotter en sann muslimsk uppfostran och börjar till och med förakta honom för att han vänt sig från islam. Och tillsammans med Abu Ali börjar Éléa smida planer för ett liv tillsammans. Ett rättroget liv där de tillsammans ska hjälpa utsatta muslimer.

Det är först ett halvår efter att Éléa rymt hemifrån för att viga sitt liv åt IS som hennes mamma hittar sin dotters dagbok och i den kan ta del av sin dotters gradvisa förändring och den radikalisering hon genomgår. I sin egna dagbok skriver mamman om hur tiden efter att Éléa rymt varit. Hur hon försöker finna tecken på eller komma fram till en vändpunkt då hennes dotter förändrades. Fanns det nåt hon kunnat göra för att stoppa det, vägleda i rätt riktning? För att själv överleva och kunna gå vidare börjar mamman engagera sig i andra radikaliserade ungdomars liv, kan hon inte rädda sin egen dotter kanske hon kan rädda någon annans dotter eller son.

I en tredje dagbok får vi ta del av pappans upplevelser efter att ha förlorat sin dotter, hur hans förtvivlan bryter ned honom.

Émilie Frèche är starkt engagerad mot rasism och antisemitism. Jag ska rädda er alla är en samtidsroman om extremism i Frankrike och berättar om den tragedi som drabbar en familj när en av familjemedlemmarna radikaliseras. Jag ska rädda er alla är en intressant roman som kan vara väl värd att använda på högstadiet för diskussion kring religion, radikalisering och inte minst manipulation och vikten av att förhålla sig källkritisk. Dock känns boken inte helt lättillgänglig för alla. Det är till exempel en fördel att känna till en del om de senaste årens terroristhändelser i Frankrike med Charlie Hebdo, Bataclan etc, även om kortfattad information om dylika och politiska händelser ges i fotnoter. Dessutom är upplägget med olika dagböcker inte helt glasklart. Berättarperspektivet växlar alltså mellan Éléas, mammans och pappans dagböcker och hoppar därför också i både tid och rum, ibland är det lätt att hänga med vem som berättare, men ibland tar det en stund.

Jag ska rädda er alla slutar på ett för ungdomsromaner ovanligt vis - utan någon egentlig upplösning eller uppklarnande. Mamman fortsätter jobba för att hjälpa andra ungdomar och med hoppet om att en dag få tillbaka sin dotter. Éléas berättelse slutar efter att hon rymt till Syrien. Där hade det till exempel varit intressant att få veta vad som händer med henne när hon kommit fram.

Hur som helst är känns Frèches roman autentisk på sätt och vis, intressant, men också väldigt tragisk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar