tisdag 28 augusti 2018

Mordön

Länk till adlibris och bokus
Tolvåriga Elin hälsar på hos sin mormor och
morfar under sommarlovet. De har under våren flyttat och det är första gången Elin är och hälsar på i nya huset. Det är när Elin står vid stranden och betraktar den lilla ön med sitt enda märkliga hus som hon träffar Karzan. Han är i Elins ålder och berättar att ön kallas Mordön efter att en ung kvinna för länge sen blev mördad i huset. Kvinnans man och dotter försvann samtidigt spårlöst och sedan dess har huset stått tomt och ön lämnats öde. Enligt Karzan går det fortfarande att se blodfläcken från den mördade kvinnan inne i huset.

Elin blir nyfiken och på midsommaraftonen kan hon och Karzan från stranden se att det brinner från nånstans på ön. Är det någon där? Karzan lånar sin pappas båt, fast han inte får, och mitt i natten tar sig Karzan och Elin ut till ön för att titta på blodfläcken och undersöka om det är någon på ön.

Elin är livrädd för att de ska stöta på en gengångare, och till en början verkar huset också vara hemsökt, men det ska visa sig att det finns något farligare på ön än spöken.

Jag gillar Camilla Lagerqvists böcker, särskilt som de nästan alltid utspelar sig i en historisk miljö. Mordön är ett undantag, även om här finns en bakgrundshistoria från "förr i tiden".  Nä, Mordön är istället ett rätt så typiskt somrigt mysterium, lite deckare, lite kuslig och med en rätt så oväntad upplösning!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar