fredag 28 september 2018

Inte din bror

Länk till bokus och adlibris
Samtidigt med den stora flyktingvågen hösten 2015 lade Malin Stehn märke till hur samtalstonen och klimatet på sociala medier hårdnade allt mer. Tvivelaktiga inlägg och kommentarsfält fyllda med rasism och främlingsfientlighet gjorde Stehn upprörd och hon försökte så gott hon kunde argumentera emot och skrev insändare för att möta den värsta dumheten. Men rädslan för att själv bemötas med näthat stoppade henne från att skicka in insändarna. Istället skrev hon Inte din bror, boken om Abbe och Hossein.

Abbe går i åttan, mest brukar han tillbringa fritiden hemma framför datorn, och är kanske inte den som har jättelätt för sig att skaffa vänner, men på sistone har han börjat hänga en del med Rasmus, en av klassens coolare killar. Från att ha befunnit sig rätt så långt ned på den sociala stegen så får Abbe nu en rejäl skjuts uppåt när han börjar hänga  med Rasmus gäng och därmed också får gratis inträdesbiljett till fester. Men det finns också en baksida med att hänga med Rasmus. Rasmus gör en hel del saker som Abbe inte gillar, saker som Rasmus vill få med Abbe på, och det är inte det enklaste att säga nej till Rasmus.

En dag berättar Abbes föräldrar nyheten att de har bestämt sig för att bli ett familjehem och ta emot Hossein, en ensamkommande flykting från Afghanistan. Abbe blir helt paff! Det här vill han absolut inte veta av. Hur kan hans föräldrar ta beslutet - över hans huvud dessutom - att ta hem en helt okänd person och låta honom bo hos dem? Beslutet är nu redan taget, men Abbes föräldrar kan glömma att Abbe kommer att engagera sig eller ta emot med öppna armar! Och med tanke på Rasmus åsikter om invandrare vågar Abbe inte berätta om Hossein för någon, särskilt inte nu när han äntligen ingår i ett socialt sammanhang. Den enda som Abbe efter ett tag vågar berätta för är Rebecka, som ingår i Rasmus gäng men som är självständig och cool som ingen annan av tjejerna i skolan.

Sommarlovet, som Abbe tidigare sett fram emot, inleds med familjesemester i Dalarna. Föräldrarnas lömska plan är att killarna ska lära känna varandra och att Abbe ska acceptera Hossein. Abbes inställning är dock orubbad. Hossein är föräldrarnas problem.

Men ett sommarlov är långt och föräldrarnas lömska plan får viss effekt trots allt. Och tack vare Rebeckas genuina intresse för Hossein vågar även Abbe öppna upp för att släppa in Hossein. Men problemet med vad Rasmus ska tro och säga kvarstår och även om sommaren är lång går det inte att undvika Rasmus i all evighet.

Malin Stehn skriver så att det känns och det mycket tack vare att Abbe är så lysande porträtterad. Man förstår precis hur han brottas med sitt samvete, hur han ska förhålla sig till sina kompisar och vad de tycker, men också hur han ska förhålla sig till sina egna åsikter. Jag tror många kan känna igen sig i den här osäkerheten som känns väldigt typisk för tonåren.
   
Inte din bror är ett utmärkt underlag för diskussioner om allt från vänskap och kompislojalitet, flyktingar och främlingsfientlighet och vill man använda boken i skolan så finns det dessutom en lärarhandledning  med förslag på olika sätt att jobba med boken på.

Stort tack till Opal förlag för recensionsexet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar