onsdag 16 oktober 2019

Husets hjärta

Länk till adlibris och bokus
Signe, som är rätt nyinflyttad, har blivit kompis med Ninni och de är ute och går när de överraskas av ett riktigt oväder. Störtskurarna och åskan gör att de inte bara kan stå och huka under ett träd. De måste söka skydd! Det enda stället som erbjuder skydd är det där gamla förfallna huset som skulle verkat helt övergivet om det inte vore för att ett fönster står öppet.

Ingen öppnar när de knackar på men när Signe provar dörrhandtaget går dörren upp. Inne i huset är det inte lika fallfärdigt, och värmen är på så nog måste det bo någon här ändå? Men trots att Ninni och Signe både ropar och letar ger sig ingen till känna. Och ändå står ett tänt stearinljus och lyser på ett bord. Samtidigt som de tar sig upp på ovanvåningen sköljer en enorm trötthet över dem båda. Det är som att huset suger ur dem all energi. Nu berättar Ninni att det alltid gått historier om det här huset. Om folk som gått in och aldrig kommit ut igen. Signe och Ninni inser att de måste lämna huset även om det fortfarande regnar ute. Men när de ska gå ut är dörren, som tidigare stod olåst, stängd och låst. Och när de provar att öppna fönsterna för att ta sig ut den vägen går inte det heller. Det går inte ens att krossa glaset. Enda sättet att komma ut ur huset är att besegra det. Hitta husets hjärta och förstöra det!

Husets hjärta av Mårten Melin är en oerhört snygg bok. Detta tack vare Mattias Olssons illustrationer som samspelar med berättelsen. Berättelsen börjar snällt och beskedligt men Melin smyger in den kusliga stämningen som stegrar sig till att bli riktigt obehaglig ju längre in i berättelsen man kommer. Det går snabbt att läsa Husets hjärta, och passar utmärkt för någon som vill ha en snabbläst bok med relativt enkelt språk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar