måndag 7 oktober 2019

Thornhill

Länk till adlibris och bokus
Pam Smys Thornhill är en spökhistoria utöver det vanliga som berättas i både ord och bild. I en dagbok från början av 1980-talet får vi läsa om Mary som bor på Thornhill, ett institut för föräldralösa flickor. Mary blir på ett utstuderat vis mobbad av en av de andra tjejerna på Thornhill och håller sig därför mycket för sig själv. Hon är extra utsatt eftersom hon lider av partiell stumhet och inte kan berätta om allt hon utsätts för. De vuxna på institutet verkar mest tycka att Mary är till besvär och från dem får hon varken mycket stöd eller hjälp.

Ella har precis flyttat. Från sitt sovrumsfönster kan hon kika in i grannhuset Thornhills parkliknande och övervuxna trädgård. Huset har stått övergivet länge och är igenbommat. Men från ett rum högst upp i huset lyser det från ett fönster och i trädgården skymtar Ella en flicka. Ella blir nyfiken och hittar en väg in till Thornhill. Så hittar hon Marys dagbok och börjar läsa om Marys sorgliga öde.

Thornhill är originell på så vis att den kombinerar två berättelser i två olika format men som ändå vävs in i varandra. Boken är en riktig tegelsten, men går tack vare sin utformning rätt snabbt att läsa. Förutom att illustrationerna i sig berättar en historia förstärker de den skrivna texten på så vis att de sätter stämningen för de båda berättelserna. Thornhill erbjuder en riktig läsupplevelse!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar