onsdag 2 oktober 2019

Den svarta boken

Länk till adlibris och bokus
Gabriel och hans mamma har precis flyttat från Stockholm till Frösön i Jämtland. På sin förra skola var Gabriel mobbad men här i lilla Frösön har han chans att få börja om på nytt. I nya klassen går Valter. Gabriel känner igen sig väldigt mycket i Valter för i den här nya klassen är det Valter som är den mobbade. Men även om Gabriel vet hur jobbigt det måste vara för Valter så vågar han inte göra nåt när mobbarna ger sig på honom. Han kan bara stå vid sidan om och titta på. Men kanske finns det ett sätt?

I källaren till nya huset har Gabriel hittat en svart anteckningsbok. Boken är så svart så att det nästan ser overkligt ut, som om den var ett fyrkantigt svart hål som svalde allt ljus runt omkring sig. I boken finns bara tomma blanka sidor. Och så ett namn och en adress till en Allan Lundmark. Men när Gabriel letar upp adressen så finns där ingen Allan och där har heller aldrig bott någon Allan på adressen. Bara en äldre ensam kvinna i en väldigt stor lägenhet.

Några dagar senare använder Gabriel anteckningsboken för att skriva upp adressen till en granne, men när Gabriel lite senare försöker kontakta grannen är det som om hon har försvunnit, eller snarare aldrig någonsin funnits. Det är ingen som ens kan minnas henne. Så tar sakta en idé form i Gabriels huvud. Tänk om han skulle kunna få skolans värsta mobbare, han som hela tiden är på Valter, att försvinna?

Gabriels ambition är att använda den svarta boken till att göra gott. Men känslan av makt, att kunna bestämma över någon annans existens och att därigenom kunna bli den person han själv önskar att han var, är berusande och konsekvenserna blir större än Gabriel någonsin kunnat föreställa sig.

Den svarta boken av Peder Nääs Sundemyr är spännande och ljuvligt obehaglig och väcker tankar om bland annat makt och identitet. Boken är lättläst och språkligt passar den för åldersspannet 9-12 men med tanke på handlingen vill jag nog hellre sätta boken i händerna på någon i åldern 11-14.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar