fredag 13 december 2019

Vänta på vind

Länk till adlibris och bokus
Vinga ska tillbringa sommaren på ön hos morfar. Precis som hon brukar. Och det är skönt. För bortanför ön och morfar är ingenting sig likt. Hemma går mamma och är ledsen, pappa har börjat ett nytt liv, men på ön kan Vinga låtsas som att allt är som vanligt. Här kan hon drömma om att bli sjöman precis som sin morfar, här kan hon smälta in, vara sig själv.

Den här sommaren har morfar gett Vinga en gammal snipa som hon ska göra sjöduglig. Det är hårt arbete på stranden i gassande värme, det här är en av de varmaste somrarna någonsin. Så en dag så är hon bara där. En flicka klädd i svart med slokhatt. Någon som söker kontakt. Med Vinga. Det händer aldrig hemma.

Rut är lika gammal som Vinga, men där tar likheterna slut. Rut och Vinga är så olika som man kan vara. Vinga älskar havet, Rut hatar det. Vinga har inga kompisar hemma, Rut har massor. Vinga vill inte märkas, Rut längtar efter uppmärksamhet. Men trots olikheterna så känns det som att de har så mycket gemensamt och vänner blir de.

Vänta på vind av Oskar Kroon tilldelades 2019 års Augustpris för bästa barn- och ungdomsbok. Ett välförtjänt pris. Vänta på vind är rätt stillsam som berättelse och ändå rymmer den så mycket. Kroon har ett vackert nästan poetiskt språk som känns symbolladdat. Han skriver så fint om relationen mellan en morfar och ett barnbarn. Om att få en vän som är ens raka motsats och om det jobbiga med förändringar och när ens föräldrar går skilda vägar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar