fredag 10 januari 2020

Doften av ett hem

Länk till adlibris och bokus
Det här är en bok som ser ut att vara en helt annan slags bok. Jag visste inte mycket om Doften av ett hem annat än att en kollega lovordat den och lånade sålunda hem den över jul. Den ser ju spännande ut, tänkte jag och förväntade mig att svepas med i en spänningsroman, kanske lite åt det läskiga hållet. Men trots att författaren heter Bonnie-Sue Hitchcock så är Doften av ett hem ingalunda någon thriller eller liknande spänningsberättelse. Men definitivt en medryckande och välskriven bok.

I Doften av ett hem lär vi känna fyra ungdomar som alla lever i Alaska i slutet av 1960-talet.

Ruth är uppvuxen i det lilla samhället Fairbanks i Alaska. Efter att ha förlorat sina föräldrar bor hon och hennes lillasyster hos mormor, en stram kvinna som inte är tillnärmelsevis så kärleksfull som Ruth kommer ihåg sin egen mor som. När Ruth blir gravid skickar hennes mormor utan ett ord iväg henne till ett nunnekloster.

Dora kan inte längre bo hemma på grund av sin våldsamma pappa och får istället bo med Dumplings familj som tar henne under sina vingar. Hon längtar efter att få höra till, men vet inte om hon kan våga hoppas på att hon verkligen ses som en i Dumplings familj.

Alyce drömmer om att dansa och är en skicklig dansös, men hon vet att hon måste ge upp sina drömmar eftersom uttagningarna till en dansskola hålls under sommarlovet och under sommarlovet är hon med sin pappa på fiskebåten. Precis som alla andra somrar.

Hank har tillsammans med sina yngre bröder rymt hemifrån. Ingen av bröderna står ut med sin mammas nya karl och hoppar därför på ett kryssningsfartyg som fripassagerare. Men när mellanbrodern faller överbord faller ansvaret tungt på Hank.

Alla fyra försöker skapa sig egna liv, bryta sig fria från traditioner, det förflutna eller från familjeband. Och alla fyras livsöden korsas under läsningens gång. Det är snyggt gjort. Jag gillar också att handlingen är förlagd till vad som nästan känns som utkanten av världen. Det är glesbygd, vintrarna är långa och kalla, under de varma månaderna är naturen vild och otämjd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar