måndag 27 april 2020

Dillstaligan och Konstkuppen

Länk till adlibris och bokus
Jonathan är en lite smånördig kille som helst hänger hemma och uppfinner saker. Eftersom hans klasskompisar tycker hans uppfinningar är töntiga har han ändå ingen direkt kompis och är hellre ensam även om han så klart längtar efter en kompis. Men detta förändras den dag Zasha, eller Z, som han själv föredrar att bli kallad, flyttar in ett par trappor upp i samma hus som Jonathans. Zasha är lika gammal som Jonathan och hamnar i hans klass och till skillnad från många andra så tycker han att Jonathans uppfinningar verkar smarta och användbara.

Tillsammans startar de Dillstaligan, ett tjuvgäng som utför goda gärningar. Lite som Robin Hood, alltså. Till exempel snor de tillbaka en massa sudd från tjejen i klassen som har norpat åt sig en hel samling suddgummin och hjälper tiggaren utanför att matbutiken att rentvå henne från anklagelserna om att hon skulle ha snott mat från affären. När klassen sen är på skolutflykt på ett museum och några riktiga skumma typer dyker upp får killarna visa prov på både sin smarthet och uppfinningsrikedom.

Konstkuppen är första boken i den nya serien om Dillstaligan och tillika Jens Lapidus barnboksdebut. Tillsammans med illustratören Gustaf Lord har han skapat en smårolig och fyndig omvänd deckarserie med ett innehåll som gör att många moraliska frågor väcks. Rätt tacksamt att läsa tillsammans i en klass med andra ord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar