måndag 27 april 2020

Familjen

Länk till adlibris och bokus
Ella är tolv år gammal och uppvuxen på Gården med Familjen. Gården är omgärdat av ett staket och hon har aldrig någonsin satt sin fot utanför. Familjen styrs av Far. Det är han som vet bäst, det är han som ser till att solen välsignar maten de äter och det är han som kan berätta för barnen om världen utanför. Gården är så gott som självhushållande men vissa förnödenheter måste man skaffa utifrån. Då är det Far som får utföra det farliga uppdraget att åka in till staden för att skaffa fram de varor som behövs. Världen utanför är nämligen förstörd, gifter genomsyrar mark och luft. Inga barn går längre i skolan, det föds inga bebisar och datorer och maskiner har tagit över. De människor som lever i världen utanför är förlorade och kommer inte att överleva den Kollaps som väntar dem. Det vet Far och det vet de andra vuxna på Gården.

Ella har fått lära sig att man måste leva som Familjen gör och göra allt rätt för att överleva den stundande Kollapsen och hon tycker så synd om de förlorade som lever utanför. Därför blir hon högst förvånad den dag hon stöter på en pojke i sin egen ålder på andra sidan staketet. Han ser frisk och välmående ut och Ella bestämmer sig för att hon måste försöka rädda den här pojken, övertyga honom om att följa med henne till Familjen så att han kan överleva. Men det pojken berättar om sitt liv gör henne förvirrad. Han påstår sig gå i skolan, han påstår att det fortfarande föds barn och förstår inte alls vad Ella menar med kärnvapenattackerna som ska ha förstört så mycket.

Mötet med pojken på andra sidan tillsammans med andra händelser på Gården får Ella att börja tänka själv, börja tvivla på den sanning hon i hela sitt liv trott på. Men om Far, som ändå besöker världen utanför, som vet hur det ser ut och är där ute, fortfarande tror på Kollapsen, vad ska hon då själv tro på?

Cecilia Lidbecks Familjen skildrar livet inifrån en sekt utifrån ett barns perspektiv och hon gör det så bra. Det är otäckt och tankeväckande och oerhört fängslande att läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar