fredag 22 maj 2020

Finns det björkar i Sarajevo?

Länk till adlibris och bokus
Sjuttonåriga Kevins föräldrar har rest till Bosnien ett par dagar och under tiden är tanken att Kevin ska se efter sin ett år äldre bror Charlie som har en funktionsnedsättning. Men så får Kevin möjlighet att gå gratis på Liseberg med Hannes, vilket ju låter sjukt mycket roligare än att ha chipskväll hemma med Charlie. Och ett par timmar klarar sig Charlie. Åtminstone så länge han har chips och underhållning på tv.

På Liseberg träffar de Linn, Hannes flickvän och Amanda, Linns kompis, som hintat om att hon tycker Kevin är snygg. Amanda och Kevin får en stund på tu man hand att lära känna varandra, något som Kevin mest till en början upplever vara en odyssé i pinsam och obekväm tystnad blandat med puckade kommentarer. Men det tycks ändå som att ett litet frö blir satt att gro. Kvällen blir faktiskt riktigt bra. Åtminstone fram till att Kevin kommer hem igen och upptäcker att Charlie är försvunnen.

Via sms får han tag på Charlie som fåordigt berättar att han följt med en kompis eftersom Kevin inte tog hand om honom. Men Charlie har inga kompisar. Vem har han följt med? Var är han? Vad ska Kevin säga till sina föräldrar? Inget alls bestämmer han sig för. Han måste hitta Charlie. Och tillsammans med Hannes och Linn och Amanda finkammar Kevin Göteborg i jakten på Charlie.

Finns det björkar i Sarajevo? av Christina Lindström är en bok om relationer. Relationer till vänner, till syskon och till sina föräldrar. Kevin är en rätt inåtvänd kille och har inte förrän gymnasiet upplevt någon egentlig kompisrelation, så den vänskapen han har med Hannes är så klart guld värd för honom. Att Hannes dessutom ställer upp på att hjälpa till med att leta efter Charlie blir som en ny upplevelse av vad vänskap kan vara. Aldrig tidigare har Kevin upplevt sig vara del i ett sammanhang, men nu är det plötsligt han, Hannes, Linn och Amanda.

Att ha ett syskon med funktionsvariation är nog inte helt lätt och Kevin har sedan tidig skolålder skämts över sin bror, han älskar honom så klart, men han har under många år också varit medveten om andras blickar. Detta tillsammans med sina föräldrars ursprung som flyktingar från f.d. Jugoslavien har gjort att Kevin känt sig annorlunda och säkert bidragit till hans blyghet inför folk. Men under dessa intensiva dygn som berättelsen utspelar sig får Kevin omvärderat både sin relation till sin bror, till sina föräldrar och till deras historia.

Jag gillade verkligen Finns det björkar i Sarajevo? och tycker den håller minst samma klass som Lindströms Jack som jag tycker är hennes bästa bok. Humor och vardagliga situationer blandas med allvar. Jag gillar hur problematiken kring att ha ett annorlunda syskon liksom problematiken kring att ha föräldrar som flytt ett krig lyfts. Men det jag gillar mest är karaktärerna Kevin och Hannes och skildringen av dessa två helt vanliga och "snälla" killars vänskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar