söndag 24 maj 2020

Sommarplåga

Länk till adlibris och bokus
Alma och Mira är sommarbästisar och har varit det sen hur länge som helst. I en av sjöbodarna vid stranden har de för länge sen ristat in Mira och Alma nu och för alltid som ett bevis på sin eviga vänskap. Men trots att de bor i samma stad, Göteborg, så är det bara på sommarstället i skärgården på västkusten som de ses.

Den här sommaren tänker Alma äntligen att hon ska berätta för Mira om vad hon egentligen tycker om henne. För i hemlighet så är Alma hemligt förälskad i Mira och har så varit länge. Det är därför med stor förväntan och längtan som Alma packar väskan och hoppar in i bilen med pappa för att sticka till sommarstället dagen efter sista skolavslutningen i grundskolan.

Men när Mira och hennes familj väl anländer blir det inte som Alma tänkt. Med är nämligen Hampus, en vän till familjen och som Mira beskriver som nästan ett syskon, men trots det skaver det. Alma kan inte slappna av i deras närvaro, hon känner sig avundsjuk på Hampus och vänskapen med Mira som alltid varit så naturlig och innerlig, de har alltid bara kunnat återuppta vänskapen precis där de lämnade den förra sommaren, känns plötsligt stel och konstlad.

Alma börjar mer och mer längta hem till stan istället. I stan finns Hedvig som Alma vet är intresserad. Och visst är Alma nyfiken på Hedvig, hon är ju bara inte Mira, men trots det går det inte att sluta tänka på Hedvig. 

Sommarplåga är är en riktigt bra titel på Hanna Jedviks känslointensiva sommarroman om kärlek, vänskap och om att lära känna sig själv. Som huvudkaraktär är det verkligen inte självklart att man som läsare kommer att gilla Alma. Jag retar stundtals ihjäl mig på hennes på flera plan oansvariga sätt och handlande, hennes surande och hennes så tonårstypiska egocentriska världsbild. Hon far fram i full fart, fuckar upp vänskaper och eventuella blivande relationer och tycker sen synd om sig själv. Och trots att jag stör mig på Alma så förstår jag henne och sympatiserar med henne. Det är banne mig inte lätt att vara tonåring med alla känslostormar inom sig och att dessutom vara förälskad då - i sin bästa vän till råga på allt, och inte kunna möta vare sig sina egna förväntningar eller hantera sina besvikelser. Det är tufft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar