söndag 7 juni 2020

Mysteriet på kyrkogården

Länk till adlibris och bokus
Mysteriet på kyrkogården av Torsten Bengtsson är första boken i serien SPLEJ, en spänningsserie för mellanstadiet som nu hunnit komma ut i elva delar. Det är vardagsnära deckare som i varje fall på min skola är väldigt populära bland de framför allt de lägre mellanstadieårskurserna.

SPLEJ är namnet på den nyhetskanal som kompisarna Peo, Lollo, Ester och Jamal startar i första boken. Första scoopet handlar mysteriet på kyrkogården. Det är nämligen någon som stjäl blommor från gravarna på kyrkogården. Nedrigt värre, alltså.

För att kunna spela in sina nyhetssändningar behöver kompisarna en studio och Peo, som är bokens berättare, har det perfekta stället att erbjuda, Hans mormor har en liten stuga alldeles utanför stan som de kan använda. Stugan har stått tom sen mormor gick bort för ett tag sen, men när kompisarna kommer dit första gången lägger Peo märke till att någon har varit där. Det är smutsigt inne, sängen står obäddad och det är aska i kaminen efter någon som har eldat. Peo är dessutom säker på att han ser någon smyga utanför stugan när de är där. Snart nog lägger Peo märke till ett samband mellan blomstölderna på kyrkogården och stugans objudne gäst.

Mysteriet på kyrkogården är hyfsat lättläst och spännande utan att egentligen bli en nagelbitare men det riktigt fina med berättelsen är hur Bengtsson tar upp hemlöshet och att stå utanför samhället på ett sätt som blir greppbart för den tänkta målgruppen. Jag gillar första boken om SPLEJ och förstår väl att denna serie vunnit många läsare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar