tisdag 5 maj 2020

Jordens största kalashatare

Länk till adlibris och bokus
Freja har tre kompisar som hon tycker om att vara med. Hon har Elsa som bor granne med henne, Anton som hon går på fritids med och så har hon pappa. Det räcker gott och väl så för Freja, för hon måste ju ha tid att vara med sig själv också. Det finns faktiskt lekar som inte går att leka tillsammans och det finns faktiskt sådana som hon som behöver dra sig undan allt stoj och stim bara för att vara, för att tänka eller för att läsa en bok. När Freja vill vara för sig själv känner hon sig aldrig ensam. Men det tycks alla andra tro. Speciellt rastvakterna på skolan som tvingar henne att vara med på rastaktiviteter som hon alls inte har lust med. Och enda jobbiga med att kanske inte ha en bästis i klassen är att alla lärare i skolan alltid vill att man ska jobba två och två. Och har man nu ingen bästis i klassen så tvingas man vara den som får jobba i grupp om tre istället. Alltid.

En dag börjar det en ny kille i Frejas klass. Lomi heter han och Freja gillar honom ganska direkt. Åtminstone fram till den dagen då han bjuder in till födelsedagskalas och Freja tvingas gå. Trots att gå på kalas är något av det värsta hon vet.

Jag känner så igen mig i Freja! Och jag tror att många andra vuxna också gör det. Vi är säkert hur många som helst som trivs med att vara själva ibland, men som för den sakens skull inte känner oss ensamma. Problemet är att när det gäller barn som väljer att vara för sig själva så finns det alltid välvilliga vuxna som tror att barnet är utanför och ska hjälpa till trots att det ibland bara gör saken värre. Och det är klart att det finns barn som behöver hjälp på traven med att hitta kompisar och sammanhang att vara med i, men det är inte alltid så. Det visar Ellen Greider med all tydlighet i sin bok Jordens största kalashatare. Det gör mig så glad att det trots allt finns böcker som denna som uppmärksammar att det finns barn som helt enkelt bara föredrar lugn och ro ibland. Det gäller bara att även vuxna läser en sådan här bok för att förstå dessa barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar