onsdag 6 maj 2020

Skuggan som försvann

I pocket hos adlibris eller bokus
Olofs föräldrar ska skiljas och Olof flyttar med sin mamma från Stockholm ner till Malmö. Med följer också Anton, Olofs tvillingbror. Eller egentligen är det inte helt säkert att Anton verkligen väljer att flytta med. Man vet inte helt säkert med honom då han kommer och går lite som han vill.

På vägen till sin nya skola i Malmö måste Olof gå genom en gångtunnel. Den är lång, mörk och obehaglig och påminner Olof om zombiedataspelet som han brukar spela. Första gången han går genom tunneln hör han en röst som ropar efter honom. Gissa om Olof skyndar sig ut ur tunneln. På andra sidan stöter han på en tjej i sin ålder. Amina heter hon och det visar sig att hon och Olof ska gå i samma klass. Amina berättar att tunneln är den läskigaste platsen i Sverige och att nästan ingen går ner i den längre.

Amina visar sig bli en riktigt bra kompis, men i deras klass går också riktiga rötägg. Mirza är skolans skräck och han är inte sen med att ge sig på Olof. Han har satt i system att utpressa en rad elever på skolan och hotar med stryk om de inte betalar honom. Trots Aminas varningar om att låta bli vågar Olof inget annat än att ge Mirza pengar och därmed är han också fast i Mirzas nät och tvingas fortsätta betala Mirza varje vecka. Det här vågar Olof så klart inte berätta för någon och ytterligare en hemlighet läggs på honom. Men den största hemligheten av alla är den om Anton. Kommer Olof någonsin att våga berätta för Amina om honom?

Skuggan som försvann av Torsten Bengtsson är lättläst men rik på innehåll. Boken handlar om hemligheter och djupaste sorg och hur man tar sig igenom den. För en van läsare är det inte svårt att tidigt förstå vad som hänt Anton, men för en ovan läsare är spänningen nog desto större.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar