onsdag 6 maj 2020

Överlevarna

Länk till adlibris och bokus
I år är det 75 år sedan Andra världskrigets slut och i takt med att åren går blir även överlevarna från kriget, och framför allt då överlevarna från Förintelsen, färre och färre. Samtidigt är deras vittnesmål om sina upplevelser viktigare än någonsin. Bernt Hermele reste under två år tillsammans med fotografen Cato Lein runt hela Sverige för att samla ihop vittnesmål och berättelser från förintelsens överlevare i Sverige. Detta resulterade i boken Överlevarna. Röster från förintelsen som kom ut i början av året.

Här är många röster som kommer till tals, av några får vi längre skildringar, av några får vi blott ta del av minnesfragment eller valda bitar. Oavsett vilket så är varje berättelse unik, varje berättelse vittnar om svåra förluster, svåra trauman och ofattbara upplevelser och öden som ingen borde behöva uppleva. Allra minst barn, som ju alla som kommer till tals i Överlevarna faktiskt var under den här tiden.

Berättelserna sträcker sig från tiden strax före krigsutbrottet till tiden efter kriget. Det är ofta oerhört tung läsning, det har tagit mig tid att komma igenom den här boken, men här finns ljusglimtar och hopp bland några av berättelserna och framför allt en stark livslust hos många av överlevarna. Vittnesmålen förstärks av Cato Leins svartvita porträtt samt av några av intervjupersonernas egna privata bilder. Överlevarna är en kraftfull och mycket viktig samling ögonvittnesskildringar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar