Länk till bokus och adlibris |
Tack vare medicinering har Simone ytterst låga nivåer av viruset i sin kropp och det syns absolut inte på henne att hon skulle vara sjuk eller smittad. Ändå har Simone alltid varit försiktig med att berätta för folk om sin sjukdom. När hon för en tid sen berättade för, vad hon trodde var, sin bästa vän hängdes Simone ut och tvingades byta skola. Nu går hon sen nån termin tillbaka på en ny skola, har fått två nya bästa kompisar och är engagerad i skolans teatergrupp som just nu är i färd att sätta upp musikalen Rent. (som för övrigt bland annat handlar om hiv-smittade i New York).
Bland scenarbetarna jobbar Miles, en kille som Simone inte kan sluta tänka på och som faktiskt verkar vara minst lika intresserad av Simone som hon är av honom. Det är spännande men också läskigt. Simone har aldrig haft ett förhållande tidigare och hon vet ju att om hon ska ha det måste hon berätta om sin sjukdom. Något annat alternativ finns inte. Men bränd av tidigare erfarenheter så har hon inte ens vågat berätta för Claudia och Lydia, hennes nya bästa kompisar, och som hon annars skulle beskriva som fördomsfria och frispråkiga. Så hur ska hon då våga berätta för Miles?
Men tydligen känner någon på skolan redan till Simones hemlighet. För en dag hittar hon en lapp i sitt skåp. På den skriver någon att hen känner till att Simone har hiv. Och hon uppmanas att sluta träffa Miles. Annars kommer hela skolan att få veta om Simones sjukdom.
Helt ärligt är Camryn Garretts debutroman som en riktigt bra skildring av hur det är att vara ung och leva med en smittsam sjukdom samt de fördomar det bär med sig. För att vara en amerikansk ungdomsbok är detta dessutom en väldigt frispråkig och oblyg skildring av tonårssex och hbtq-frågor. Simone adopterades som liten av två män och har förutom sitt virus levt med fördomarna kring att ha två homosexuella föräldrar. Helt ärligt är en härlig tonårs-feelgood samtidigt som den på ett fint och icke-övertydligt vis skildrar hur det är att vara en minoritet (Simone är förutom att vara hiv-positiv med två pappor även svart ung kvinna) och hur det kan vara att utstå vardagsrasism och fördomar om både det ena och det andra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar