onsdag 1 december 2021

Salen

Länk till bokus och adlibris
Nina och Willem Källmodin, mor och son, erhöll andrapriset i Bonnier Carlsens manustävling med den här spännande historian. Salen är en klassisk spökhistoria som inbjuder till sträckläsning. 

De tre kompisarna Lo, Johanna och Harry kommer tillbaka till skolan efter sommarlovet med förväntningar på det nya skolbiblioteket som ska ha byggts under lovet. Men besvikelsen är stor när det visar sig att bygget inte är klart. Vännerna kan dock inte låta bli att smita bakom plastskynkena som spärrar av utrymmet där biblioteket ska inrättas för att kolla hur det ser ut och hur långt man kommit. En gammal bokhylla står kvar, vilket de tycker är underligt, och bakom denna hylla finner de en igenbommad dörr som, när de lyckas bryta upp den, leder in till en gammal skolsal som ingen visste fanns. I sal nummer 3 står gammaldags bänkar uppställda, ett gammalt piano står och dammar vid svarta tavlan. Det är som att kliva tillbaka till början av 1900-talet, tiden ser ut att ha stått stilla i rummet under många många år. 

Men genom att öppna dörren till salen råkar kompisarna också väcka liv i skolans gamla historia och locka fram något som inte längre lever. Något som vill bli utsläppt och som inte vill lämna dem ifred. 

Salen är riktigt gastkramande på sina ställen och skriven med ett tydligt driv som gör att jag gärna slukar boken så fort jag bara kan. Mor och son Källmodin har släppt ytterligare två titlar, Torpet och Källaren, i vilka de tre kompisarna råkar ut för ytterligare spökligheter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar