torsdag 25 juni 2020

Mysteriet med varelsen

Länk till adlibris och bokus
Mysteriet med varelsen är den senaste boken i serien Splej, den elfte i ordningen, som den här gången på ett smart sätt lyfter ämnen som källkritik och fake news.

Det är Peo, Lollo, Ester och Jamal som utgör Splej, youtube-kanalen som gör nyhetsinslag om allt möjligt. Den här gången har de bestämt sig för att göra ett inslag om rymden, något som Sara och Klara, ett tvillingpar som är nya i Peos klass blir väldigt intresserade av. De påstår nämligen att det landat ett rymdskepp i skogen. De kan visa var, och de har till och med en tidningsartikel som stödjer deras påstående. Lollo och Jamal tänder genast på idén om att göra ännu ett rymdenprogram, men Ester och Peo är tveksamma till att låta tvillingarna vara med i Splej, speciellt som tvillingarna verkar vilja styra och bestämma allt mer så fort de får chansen till det. Tyvärr blir Peo och Ester totalt överkörda av de andra och stämningen är inte på topp, om man säger så.

Men när det kommer fram att Klaras och Saras påståenden om rymdskeppet och aliens är påhittat enas Splej-gänget igen för att lära tvillingarna en läxa.

Torsten Bengtssons serie om Splej är med sina aktuella ämnen, spänningsgraden och sitt lättillgängliga språk både populära och tacksamma att använda som diskussionsunderlag i skolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar