torsdag 25 juni 2020

En stark nolla

länk till adlibris och bokus
Texas är en blyg och tystlåten fjortonårig kille med stripigt hår och tanig kroppsbyggnad. Han pratar sällan med någon i klassen annat än om han måste. Allra minst skulle han kunna prata med André även om det är honom Texas allra helst skulle vilja prata med. Men Texas tror sig komma på lösningen för att närma sig sin förälskelse. För tänk om Texas istället var en snygg tjej! En sådan skulle nog André vara mycket mer intresserad av att lära känna.

Texas hittar ett instagramkonto som tillhör en snygg tjej som heter Hilma, lånar helt frankt lite bilder från henne och skapar en egen profil under namnet Amy och skickar sedan en följarförfrågan till André. Som accepterar!

Under Amys identitet lär Texas känna André som verkar uppskatta deras virtuella konversationer lika mycket som Texas gör. Därför är det rätt givet att André så småningom frågar om de inte ska ses på riktigt. Texas, som efter att under sitt Amy-alias lärt känna André på djupet, vill verkligen inte såra André och kommer därför på den fiffiga lösningen att erkänna vad han har gjort - för Hilma- tjejen som han snott bilder ifrån. Han ber alltså Hilma om hjälp med att hon ska träffa André för att inte göra André ledsen och besviken. Snygg singeltjej + snygg singelkille, borde ju vara en win/win-situation för både Hilma och André. Om det inte vore för att Hilma säger blankt nej. Det visar sig nämligen att även hon bär på sina hemligheter.

Sara Lövestam skriver pricksäkert och roligt om vänskap, kärlek och identiteter. En stark nolla är aktuell som tusan och samtidigt eftertänksamt tidlös. Och jag tror minsann att detta är den bästa svenska ungdomsboken jag läst i år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar