onsdag 29 december 2021

Jul i krinolin

länk till adlibris och bokus
Jul i krinolin är precis vad omslaget ger sken av: lättsmält romance förlagd i en historisk miljö á la kostymdrama plus julstämning och vintermys. Året är 1870 och den unga Lovisa Lind har efter några svåra år av svält och personliga familjetragedier blivit anställd hos karamellmakerskan fru Brask i Ulltuna. Lovisa plågas av sitt förflutna och hon längtar efter att kunna börja om sitt liv på nytt på en plats där ingen känner henne och dit inga rykten om hennes förflutna kan nå. Hon har redan lagt handpenningen till en enkelbiljett till Amerika, men ännu återstår en tid innan hon sparat ihop till hela biljetten. 

När Baron von Drever ska ställa till med bal anlitas fru Brask för att tillverka balens gottebord och Lovisa kommer på så vis till godset för att tillverka praliner och konfekt till den stora vinterbalen som ska bli baronens återinträde till ett socialt liv efter sin hustrus tragiska bortgång. 

Redan första mötet mellan fröken Lind och baron von Drever väcker ett intresse hos de båda och allt eftersom börjar den ömsesidiga gnistan spraka allt mer. Till både Lovisas och baronens förfäran och bestörtning! Lovisa har sitt förflutna som hon vill glömma och som hon är rädd ska komma upp i dagern. Baronen å sin sida har också han ett mörker som han bär på och dessutom plågas han av en dunkel hållhake från sin avlidna hustrus familj. Det är komplicerat för dem båda två. Och än mer komplicerat blir det av att det finns andra unga fröknar som vill åt baronens gunst. 

Av Amanda Hellberg har jag tidigare läst hennes utmärkta Jag väntar under mossan samt två vuxenromaner som drar mer åt spänningsgenren. Det här var aningens enklare och mer lättsmält. Faktiskt lite väl lättsmält och på gränsen till tjatigt i de ständiga påtalandena om Lovisa Linds svåra förflutna som vi till sist kännedom om alldeles i slutet. Men om man bortser från det så är det underhållning för stunden, tänk lite Stolthet och fördom blandat med Jane Eyre fast med mer explicit passion. Plus också för de gotiska inslagen med spökerierna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar