torsdag 9 december 2021

Så jävla operfekt

Länk till adlibris och bokus
Emma går i åttan. Hon tycker att alla andra i hennes klass, ja, på hela högstadiet, verkar så självsäkra och är så mycket snyggare, mer perfekta än vad hon är. Själv försöker hon alltid sitta så att låren inte ska välla ut över stolen, kollar så att tröjan inte glider in mot magen, hoppas att ingen ser hennes gropiga lår när de byter om på idrotten. Emma försöker helt enkelt att vara så osynlig som möjligt för att ingen ska lägga märke till henne och hur fel hon ser ut jämfört med alla andra. För hon vill absolut inte bli som Jamila, som möjligtvis är ännu mer fel än vad Emma är. Egentligen tycker Emma synd om Jamila som får utstå en massa skit, men eftersom hon själv inte vill att glåporden och blickarna ska smitta över på henne låtsas Emma som att hon inte ser när någon är taskig mot Jamila. I skolan är hon därför mest med sig själv. Hennes gamla bästis Clara har övergett henne och börjat hänga med de populära handbollstjejerna. Det enda stället som Emma känner att hon hör hemma på nu är i stallet. 

En dag hittar Emma en lapp på golvet bredvid sin bänk. I rosa tusch står det: "Du är bra som du är". När fler lappar dyker upp börjar något hända bland tjejerna på skolan. Det här påverkar många fler än bara Emma och blir snart som en hel rörelse. Men vem är det som skriver lapparna? 

Charlotte Cederlund har skrivit en stark bok med ett viktigt budskap och bjuder på stor igenkänning från högstadietiden med allt från grupperingar och grupptryck, sociala koder, osäkerhet och skönhetsideal. Jag sugs in i skolmiljöerna, det är verkligen inte svårt att återuppliva sina egna minnen från högstadietiden och alla de osäkra känslor och tankar om kroppsideal som upptog ens sinne då, och berättelsen är medryckande. Men jag tycker att slutet blir lite för mycket på nåt vis. Det är som le grande finale á la high school-film (bara det att just den scenen troligtvis INTE skulle ha fått vara med i en high school-film) Med det sagt så vill jag ändå poängtera att Så jävla operfekt är en mycket bra bok. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar