tisdag 7 december 2021

Fula tjejer

Länk till adlibris och bokus
Tilde, Eleni och Jasmine går i samma åttondeklass på en högstadieskola i Gnesta. Trots detta har de knappt pratat med varandra för som personer är de nästan så olika som det går att vara. Men när någon startar Instagramkontot Fula tjejer får de ett gemensamt mål - att avslöja vem som ligger bakom kontot som hänger ut skolans tjejer. 

Tilde är först att drabbas. På årets skolfoto har hon fångats med ett riktigt osmickrande ansiktsuttryck, det är en bild som Tilde redan har ångest över och nu har alltså någon lagt ut bilden på henne med hashtaggen Fulatjejer. Att Tilde som inte tillhör den populära gräddan på skolan skulle bli ett offer är inte helt otippat men att även Jasmine, en av skolans snyggaste och mest populära tjejer, hängs ut - det är verkligen otippat. Och därmed går ingen av skolans tjejer säkert. I korridorer, i matsalen, på raster, på lektioner ser man tjejer som medvetet drar i kläder, gör sitt bästa för att se bra ut och inte, för Guds skull, sticka ut. Ingen vet vem som kommer att bli nästa offer, men alla vet att de är möjliga måltavlor. 

Under ledning av den strukturerade Eleni styr tjejerna upp ett spaningsarbete för att finna den som ligger bakom kontot och sätta dit honom. 

Fula tjejer är första boken i en serie om tre om tjejerna Tilde, Eleni och Jasmine och är ett riktigt power-samarbete mellan Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson. Fula tjejer berättas växelvis ur de tre tjejernas olika perspektiv och detta ger ett driv i texten som gör att det är svårt att lägga ifrån sig boken. Både handling och dialog känns äkta och trovärdig och jag gillar temat med systerskap. Det här kommer att bli en bra trilogi!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar