måndag 6 december 2021

Spökhunden Buster

Mysteriet på kyrkogården är första boken i serien om Spökhunden Buster som är skriven av Tobias Söderlund. Ellen och hennes familj bor granne med kyrkogården. I början när familjen nyss flyttat in tyckte Ellen att det var lite läskigt att bo granne med en massa gravar, men nu har hon vant sig. Dock drar hon sig gärna från att gå genom kyrkogården när det är mörkt. Men en kväll när Ellen rastar hunden 
Länk till adlibris och bokus

Buster vill hon skynda sig hem och tar därför genvägen över kyrkogården. Då får Buster upp ett spår som han börjar följa, han sliter sig med kopplet hängandes efter och är så uppslukad av vad han fått nos på att han varken hör eller ser Ellen. När Ellen kommer ifatt Buster står han och morrar åt några gravstenar. Ellen förstår inte vad det är men när hon kisar lite ser hon att luften liksom dallrar och snart kan hon skönja två gestalter som svävar ovanför gravarna. 

Att Ellen blir skräckslagen behöver kanske inte nämnas, men hon vet inte heller om hon kan berätta för någon om vad hon har varit med om. Kommer hon att bli trodd om hon säger att hon såg spöken på kyrkogården? 

Tankar på döden upptar Ellens vardag väldigt mycket för tillfället. Hennes storebror är sjuk i cancer och åker in och ut från sjukhuset. När Ellen återigen är med om att se ett spöke börjar hon förstå att just det här spöket vill henne något och det här spöket hjälper Ellen i sin tur att förstå att ta vara på tiden tillsammans med storebrodern. 

Mysteriet på kyrkogården är en fin berättelse om relationer och sjukdom i familjen inlindad i ett lite smårysligt spökmysterium. Boken nominerades till Crimetime Award för årets barndeckare 2021 och vill man läsa mer om hur det går för Ellen och hennes familj så fortsätter hennes berättelse i Docksamlarens hus. En sak jag dock inte kunde låta bli att störa mig på var att illustrationer och text inte helt kändes som att de korrelerade vad gäller årstid. Men det är bara en petitess. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar