måndag 3 januari 2022

För lagets bästa

För lagets bästa är en fotbollsbok som även jag uppskattar då den fokuserar mycket på relationer, det sociala samspelet i laget och hur också familjeförhållande kan påverka livet utanför hemmets fyra väggar.

Länk till adlibris och bokus
Adam och Ilyas är elva år och spelar i samma lag i Roslundens BK. Växelvis får man läsa utifrån Adams och Ilyas perspektiv. Adam är en av lagets självklara toppspelare. Han drömmer om att bli fotbollsstjärna när han blir stor. Det är när han spelar fotboll som han känner att han blir sedd, att han är någon. Fotbollsplanen är hans fristad från allt bekymmer hemma med en sjuk pappa och pengar som inte räcker till nya fotbollsskor.

Ilyas älskade att spela fotboll som liten. Men när de fick Robert som tränare var det något som ändrades. Attityden i laget handlar inte längre om att ha kul utan om vem som är bäst. Ilyas vill egentligen sluta med fotbollen, men han kan inte med att säga till sin pappa. Att spela fotboll var pappans stora dröm som barn, men han hade aldrig möjligheten och Ilyas vill inte göra sin pappa besviken. 

Men en dag får laget veta att Robert ska sluta. De ska få en ny tränare, en som spelat i landslaget och som var med i OS-truppen 1996. Ilyas får ont i magen bara av att tänka på hur den nya tränaren antagligen kommer att göra laget ännu mer elitistiskt. Adam å sin sida längtar efter att få visa den nya tränaren att han är lagets vassaste spelare. Men den nya tränaren, Pernilla, visar sig ha en helt annan agenda än vad någon av dem förväntat sig. 

Angelica Öhrn har lyckats skriva en mycket läsvärd fotbollsbok som även passar för den icke-fotbollsintresserade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar